Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2012

Svjetsko tržište: Rast veleprodajnih cijena u Njemačkoj, korekcija cijena američkih državnih obveznica...

Jučerašnji dan je bio relativno siromašan objavama pa su tako objavljeni jedino indeks veleprodajnih cijena u Njemačkoj i indeks uvoznih cijena u SAD-u za ožujak...

Veleprodajne cijene u Njemačkoj usporile su s godišnjom stopom rasta koja je u ožujku iznosila 2,2% (u veljači 2,6 posto).

Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj zabilježio je rast od 0,9%. Indeks uvoznih cijena u SAD-u također bilježi usporavanje rasta na godišnjoj razini koji je iznosio očekivanih 3,4% (u veljači 5,0%) dok su na mjesečnoj razini cijene zabilježile rast iznad očekivanja (+1,3%) što je prvenstveno posljedica rasta cijena energenata i industrijskih materijala kao što je metal.

Po prvi puta u posljednjih šest dana američke obveznice zabilježile su korekciju cijena pod utjecajem špekulacija da bi zamjetan pad prinosa zabilježen prethodnih dana mogao umanjiti potražnju za jučerašnjim američkim desetogodišnjim izdanjem. Pritom se spread u odnosu na desetogodišnji njemački bund zadržava na oko 22 bb potvrđujući tako neizvjesnost na europskom tržištu i nastavak potražnje za njemačkim vrijednosnicama. Ipak i one su se jučer našle pod pritiskom pa su se prinosi oporavili. Posljedica je to manje potražnje od plana izdanja desetogodišnjih njemačkih obveznica (4,11 nasuprot plana 5 mlrd eura).

Obveznice su plasirane uz povijesno najniži prinos od 1,77%. S druge strane pojedini čelnici ESB-a najavili su mogućnost ponovnog aktiviranja ESB na sekundarnom tržištu obveznica, a nije isključena ni mogućnost dodatnog ubrizgavanja likvidnosti. U fokusu su danas najavljena talijanska izdanja (dospijeća od 2015. do 2023.), prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram