Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2012

Novi ruski vlasnici Volksbanka teški su 70 milijardi dolara i zainteresirani za Croatia osiguranje

Vodeća ruska banka Sberbank predstavila se danas hrvatskoj javnosti i najavila planove na hrvatskom tržištu...

Kako je prilikom predstavljanja naglasio drugi čovjek banke, Sergej Gorkov, cilj im je ojačati poslovanje s korporativnim klijentima i ojačati trgovinske odnose između Hrvatske i Rusije. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka , koja drži više od 60 posto glasačkih prava.

Podsjetimo, ruska je banka preuzela austrijsku Volksbanku te tako proširila svoje djelovanje u srednju i istočnu Europu.

Gorkov je najavio kako će u prvoj fazi ulagati u ljude i tehnologiju, a nakon završetka izrade strategije i odlučiti o mogućim akvizicijama.

Predsjednica uprave Volksbank Hrvatska, Andrea Kovacs-Whory istaknula je kako će ulazak Sberbanke u njihovu vlasničku strukturu omogućiti ulazak banke na ona područja na kojima do sad nisu bili prisutni, posebice je pritom istaknula suradnju sa tvrtkama koje posluju sa Rusijom.

Iako se spekuliralo kako su Rusi zainteresirani za ulazak u Hrvatsku poštansku banku (HPB), Gorkov je danas kazao kako Sberbank nema namjeru ulaziti u nove investicije u Hrvatskoji i široj regiji. Zanimljivo, Gorkov je ipak rekao kako se ta ruska banka namjerava javiti na natječaj za preuzimanje Croatia osiguranja (CO) ukoliko se Vlada odluči na prodaju svog udjela.

Sberbank je treća najveća banka u Europi s godišnjom dobiti od 10 milijardi dolara, ima 70 milijuna klijenata i tržišnu kapitalizaciju od 70 milijardi dolara.

Pročitajte još:

- A sve se kao nema: Građani u domaćim bankama drže gotovo 150 milijardi kuna!

Izvor: Nacional/PoslovniPuls

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram