Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2012

Više uopće nije smiješno: Rast kineskog BDP-a usporava za zabrinjavajućih 8,2 posto?

Kineski gospodarski rast ove će godine usporiti na 8,2 posto, zbog slabljenja domaće potrošnje i inozemne potražnje, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti oporavak, objavila je u jučer Svjetska banka...

Time je blago snizila svoje ranije prognoze za kinesko gospodarstvo, prema kojima je u ovoj godini očekivala rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva za 8,4 posto. "Izazov politike u kratkoročnoj perspektivi je održati rast putem blagog usporavanje aktivnosti. Dok ostaju veliki izgledi za blago usporavanje gospodarske aktivnosti, postoji i zabrinutost od prenaglog usporavanja", poručuje Svjetska banka u novom tromjesečnom izvješću za kinesko gospodarstvo. U 2013. godini Svjetska banka prognozira za Kinu stopu rasta od 8,6 posto.

- Drastično usporavanje: Kina ove godine očekuje gospodarski rast od “samo” 7,5 posto

Kineski gospodarski rast u prošloj je godini usporio na 9,2 posto, s 10,4 posto u 2010. godini, što je posljedica usporavanja globalnog rasta i mjera koje je vlada u Pekingu uvela kako bi zauzdala inflaciju. "Postupno usporavanje kineskog gospodarstva trebalo bi se nastaviti ovoj godini, s obzirom na blago usporavanje rasta potrošnje, izrazitije usporavanje investicija i nastavak slabije vanjske potražnje", kazao je Ardo Hansson, glavni ekonomist Svjetske banke zadužen za Kinu. Dodatno, u Svjetskoj banci prognoziraju pad stope inflacije na 3,2 posto u ovoj godini, što je niže u odnosu na ciljanu razinu od oko 4 posto koliko planira kineska vlada.

Prognoze Svjetske banke objavljene su uoči službenog izvješća o bruto domaćem proizvodu Kine u prvom tromjesečju, koje će tamošnja vlada objaviti u petak, a koje bi, kako se očekuje, trebalo ukazati na blago usporavanje rasta u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Pročitajte još:

- Komunisti su dobrodošli kad nose lovu: Kinezi žele ulagati u energetiku i transport u Hrvatskoj

- I oni usporavaju: Kineske proizvodne aktivnosti spustile se na najnižu razinu od prosinca

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram