Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

STRAŠNE BROJKE: Kako ćemo u promjene ako od državnog proračuna danas živi 2,1 milijuna Hrvata?

Polovina građana Hrvatske, na ovaj ili onaj način, danas živi na državnim jaslama. Najveći broj čine umirovljenici, zatim zaposleni u državnoj upravi, vojsci, policiji, školstvu, zdravstvu, pravosuđu, zatim u državnim i javnim poduzećima, a nije zanemariv ni broj onih koji primaju neki oblik socijalne pomoći, piše Glas Slavonije...

Oko 2,120.000 ljudi danas živi od novca iz državnog proračuna, bilo da se radi o plaćama, mirovinama, socijalnim davanjima... Ako se zna da Hrvatska prema posljednjem popisu stanovništva ima 4,3 milijuna stanovnika, to znači da država hrani ili dohranjuje točno polovinu ne samo punoljetnog, nego i ukupnog stanovništva, piše Glas Slavonije.

- Željko Lovrinčević: Milanovićeva Vlada mora pod hitno otpustiti 30.000 zaposlenih iz javnog sektora

"Temeljni problem je što mi u Hrvatskoj kroz 20 godina nismo stvorili jezgru države, a samim tim i ekonomije jer i sada vidimo da se financiraju poluproizvodi, kao što su ceste, javne zgrade i slično, ali ne i finalni proizvod. Na žalost, danas u Hrvatskoj propadaju upravo oni koji proizvode - primjerice Jadrankamen, KIO Orahovica, Tvornica ulja, Dalmacijavino ili mljekari", tvrdi ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

On smatra da Hrvatska dugoročno uz ovakvu politiku neće moći povećati zaposlenost.

"Na žalost, neznanje nas je dovelo do toga da se danas u Hrvatskoj ništa ne isplati proizvoditi, odnosno da je u inozemstvu sve jeftinije nego kod nas i jasno je da će ljudi, kad ne mogu raditi, odlaziti u mirovinu s 50 godina", ističe Jurčić.

Danas je u Hrvatskoj 54 posto radno sposobne populacije. Ako se njima oduzmu oni koji su zaposleni i rade u užem sektoru države, koji nisu stvaratelji nove vrijednosti i ne pridonose stvaranju BDP-a, onda dolazimo do statističke brojke od 34 posto stvarno radno aktivnog stanovništva, koje stvara novu vrijednost. Na žalost, i ta je brojka upitna, ako se iz nje izuzmu javna poduzeća koja stvaraju novu vrijednost, ali nisu realni sektor.

Tako dolazimo do zabrinjavajuće brojke od približno 17 posto radno aktivnog stanovništa koje je u angažiranom gospodarstvu i koje ostvaruje nove vrijednosti. Po tim statistikama, Hrvatska pripada zemljama koje imaju najmanje radno angažiranog stanovništva u Europi. Čak i onih 54 posto je značajno manje od drugih. Visoko razvijene europske zemlje danas imaju više od 70 posto radno angažiranog stanovništva, koje je najvećim dijelom zaposleno u realnom sektoru, piše Glas Slavonije.

Pročitajte još:

- Nadan Vidošević: Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram