Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

Ožujak donio rast cijena građevinskih zemljišta na Jadranu i pad cijena u Zagrebu i okolici

Cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka zabilježile su osjetan pad na godišnjoj razini – pokazuju to podaci nekretninskog portala Crozilla...

U usporedbi s veljačom, cijene građevinskih zemljišta lagano su porasle na Jadranu, a pale su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, dok je na  godišnjoj razini situacija obrnuta.

Kao i kod cijena stanova, najskuplji kvadratni metri građevinskih zemljišta mogu se pronaći u Dubrovniku i Splitu, a za petama su im još neki gradovi uz more, dok je cijena zemljišta u gradu Zagrebu niža nego na pojedinim otocima.

Unatoč  potražnji većoj no u ostalim županijama, cijene građevinskih zemljišta u gradu Zagrebu i njegovoj okolici  pale su i na mjesečnoj i na godišnjoj  razini.

Prema podacima portala Crozilla.com, pad od 1,7 posto na godišnjoj  razini te 0,1 posto na mjesečnoj razini bilježe građevinska zemljišta na području grada Zagreba, a tijekom ožujka njihova je prosječna tražena cijena iznosila 176 eura po metru kvadratnom.

Građevinska zemljišta Zagrebačke županije tijekom ožujka bilježe pad cijena: 4,5 posto na godišnjoj, a 1,3 posto na mjesečnoj razini, sto je cijene tamošnjih zemljišta spustilo tek na 64 eura po metru kvadratnom.

Tijekom ožujka na portalu Crozilla.com velika je potražnja bila i za građevinskim zemljištima Splitsko-dalmatinske županije koja su  tijekom ožujka imala 3 posto višu cijenu no tijekom veljače, a cijena metra kvadratnog  iznosila je 164 eura. U usporedbi  s lanjskim ožujkom, tamošnje su cijene pale za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini najveći pad cijena bilježe županije Zadarska (-13,1%) i Istarska (-13%). Tijekom ožujka prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta u Istri iznosile su tek 77 eura po metru kvadratnom.

Na području Zadarske županije prosječna tražena cijena građevinskih zemljišta iznosila je 113 eura, što je 1,4 posto više no tijekom veljače.

Primorsko-goranska županija  također je na godišnjoj razini zabilježila velik pad traženih cijena građevinskih zemljišta, čak 12,7 posto, a  cijena metra kvadratnog tijekom ožujka iznosila je 96 eura, sto je 2,4 posto vise no mjesec ranije.

Stanje na tržištu u Dalmaciji

Među najskupljim građevinskim kvadratnim metrima bili su oni u Dubrovniku za koje se tijekom ožujka tražilo oko 316 eura, te ona u Splitu čija je prosječna tražena cijena iznosila 309 eura po metru kvadratnom. Među skupljim zemljištima nalaze se i ona u Makarskoj čija prosječna tražena cijena iznosi 207 eura po metru kvadratnom.

Pulska zemljišta tijekom ožujka imala su prosječne cijene od 99 eura, sto je na godišnjoj  razini 2,9 posto manje.  Zadarska su zemljišta tijekom ožujka bila 4,4 posto jeftinija no lani u istom mjesecu, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 130 eura. Pad cijena od cak 8,3 posto na godišnjoj  razini bilježe zemljišta na otoku Pagu, a njihova je cijena tijekom ožujka iznosila 154 eura po metru kvaratnom.

U Kaštelima je tražena cijena građevinskih zemljišta  iznosila 118 eura po metru kvadratnom sto je 6,3 posto vise no tijekom lanjskog ožujka. Prve zrake sunca podigle su i cijene zemljišta na otoku Braču, a ona su prema podacima portala Crozilla.com bila za 2,1 posto skuplja no lani tijekom ožujka, pa je cijena metra kvadratnog iznosila 194 eura.

Pročitajte još:

- TRŽIŠTE NEKRETNINA: Ožujak donio blagi godišnji pad traženih cijena stanova

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram