Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

KONAČNO: Državnu i javnu službu do kraja godine napušta najmanje 10.000 ljudi?

U sljedećih godinu dana državnu i javnu službu napustit će najmanje 10.000 ljudi, neslužbeno se može čuti u Ministarstvu gospodarstva . Pola od tog broja otpada na radnike na određeno vrijeme i honorarce čije je otpuštanje najavljeno već nekoliko puta, piše Jutarnji...

Njih je najjednostavnije otpustiti, ali i najjeftinije, jer s istekom ugovora nemaju nikakvih materijalnih prava, odnosno potraživanja. Drugih 5000 odnosi se na stalno zaposlene na neodređeno vrijeme, no i u tom slučaju klasičnih otkaza bit će izuzetno malo i, prema sada dostupnim podacima, dobit će ih samo oni koji na godišnjim evaluacijama dobiju negativnu ocjenu. Većina i dalje ne vjeruje da je takav scenarij moguć jer je posljednji put negativnu ocjenu osoba u državnoj službi dobila 2005. godine, piše Jutarnji.

Najveći će dio stalno zaposlenih iz državne službe otići u mirovinu: dio, kad steknu uvjete za punu starosnu mirovinu (60,5 godina za žene, 65 za muškarce i najmanje 15 godina staža, op. a.), a dio kad steknu uvjete za prijevremenu mirovinu (55,5 godina za žene, 60 godina za muškarce sa 30,5, odnosno 35 godina staža).

Za one s uvjetima za prijevremenu mirovinu, nedavno je najavio prvi potpredsjednik Radimir Čačić, ići će se u posao s Royal međugeneracijskom solidarnošću, odnosno na dokup mirovine. U vezi s tim ovih će se dana u Ministarstvu gospodarstva održati i nekoliko sastanaka.

Pročitajte još:

- STRAŠNE BROJKE: Kako ćemo u promjene ako od državnog proračuna danas živi 2,1 milijuna Hrvata?

- Željko Lovrinčević: Milanovićeva Vlada mora pod hitno otpustiti 30.000 zaposlenih iz javnog sektora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram