Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2012

Pročitajte kako je ljubljansko "Delo" majstorski opisalo postojeće turbulentno stanje u EU

Pod pritiskom svojih najmoćnijih članica, Europska unija nametnula je fiskalni pakt i rigoroznu politiku štednje te predviđene sankcije državama koje odredbe pakta ne budu ispunjavale ugrožavajući time unutarnju koherentnost EU-a, piše ljubljansko Delo...

Neslužbena koncentracija moći u rukama čelnika Njemačke i Francuske centralizirala je pritisak na članice da počnu s mjerama štednje pod svaku cijenu. Države na rubu eurozone moraju donositi povijesne mjere štednje koje izazivaju socijalne i političke napetosti, piše vodeći slovenski list.

Dodaju da je rezultat takve protukrizne politike upitan, pa se gotovo cijeli južni dio eurozone zbog smanjene javne potrošnje i pada BDP-a nalazi u recesijskoj spirali u kojoj se gube radna mjesta, a zaduženost ne pada nego raste. Takvi trendovi pokazuju da se projekt zajedničke europske valute od ključnog projekta EU-a u deset godina postojanja pretvorio u mogući simbol europskih podjela jer se kroz fiskalni pakt "nameću rješenja bez obzira na njihove posljedice".

Maastrichtske kriterije za eurozonu svojedobno su nekažnjeno kršile Francuska i Njemačka, a fiskalnim paktom su odredbe o financijskoj stabilnosti članica pooštrene do te mjere da se on pretvara u bič iz Bruxellesa kojim vlade u državama članicama uvjeravaju javnost u potrebu radikalnih mjera štednje, piše slovenski dnevnik u komentaru.

Mađarskoj, koja je kršila odredbe Mastrichtskog sporazuma, ozbiljno prijeti blokada primanja kohezijskih sredstava, no stroža politika prema prekršiteljima bila bi vjerodostojna kad bi bila kažnjena i neka od država iz prve kategorije. Bi li se mogle, naprimjer, sankcije uvesti Francuskoj? Vlade država koje se nađu pod diktatom štednje tretiraju EU kao prijeteći bič, a to je Europa koju vjerojatno nikad nitko nije želio, navodi u komentaru slovenski list.

Delo dodaje da su sankcije predviđene fiskalnim paktom za države koje imaju strukturni deficit javnih financija i previsoko zaduženje paradoksalne jer proizvode situaciju u kojoj će ionako prezadužene države morati platiti globu od 0,1% svog BDP-a.

Cijeli europski projekt našao se u situaciji u kojoj se bira između rješenja koja su sva odreda loša. Kriza na raznim stranama kontinenta izaziva stare resentimente i jeftini populizam. Već uhodana taktika kojom političari u svojim državama bolne mjere opravdavaju zahtjevima Bruxellesa vodi u slijepu ulicu. Time se dodatno slabi povjerenje u Europsku uniju, piše Delo.

Pročitajte još:

- Slovenski ekonomist: Europska unija postaje anti-demokratski projekt političara i bankara

- Bečki profesor ekonomije: Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku njezine dezintegracije

Foto: Flickr, Izvor: Delo/HRT/PoslovniPuls

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram