Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2012

Upoznajte Nicolasa Berggruena: Ne posjeduje kuću niti automobil, a jedan je od najbogatijih Europljana

Nicolas Berggruen, francusko-njemački tajkun koji je nedavno uložio 881 milijun funti u Burger King, ne posjeduje kuću ni automobil, a ono malo što uistinu jest njegovo nosi okolo u papirnatoj vrećici...

Imovina ga ne privlači i tvrdi da su djela ono što ima pravu vrijednost. Međutim, bogatstvo ovog 50-godišnjaka procjenjuje se na 1,5 milijardu funti, piše Daily Mail, a prenosi Index. Svog se njujorškog stana i privatnog otoka Berggruen riješio prije 12 godina i otad putuje svijetom, druži se s lijepim ženama i odsjeda u luksuznim hotelima te ponekad promijeni do 14 gradova unutar mjesec dana, gradeći golemo poslovno carstvo.

"Ne privlači me pokazati ljudima koliko vrijedim preko stvari koje posjedujem. Sve što posjedujem je trenutačno, obzirom da smo na Zemlji samo kratak period. Naša su djela ono što se računa . To je prava vrijednost. Nisam vezan za materijalno. Posjedujem vrlo malo toga. Srećom, kao muškarcu, ni ne treba mi mnogo", ispričao je za Daily Mail.

Berggruen potječe iz imućne obitelji (njegov je otac Heinz Berggruen bio bogati trgovac umjetninama koji je prijateljevao s Pablom Picassom), a rođen je u Parizu 1961. godine. Imao je buntovne faze u odrastanju – bio je isključen iz internata u Švicarskoj zbog "neposluha", a tvrdio je i da nikad neće naučiti ni riječi engleskog jezika jer je to "jezik imperijalizma“. Ipak, uspio je dogurati do studija financija u New Yorku. 1988. počeo je graditi poslovno carstvo osnivanjem fonda za investicije te potom i Berggruen Holdings, tvrtke koja je kupovala dijelove velikih tvrtki diljem svijeta. Jedna od takvih je i njemački prodajni lanac Karstadt koji je kupio za jedan euro te spasio 25,000 radnih mjesta uloživši 40 milijuna funti.

Nikad nije otkrio prave razloge, ali 2000. godine doživio je neku vrstu prosvjetljenja što ga je natjeralo da podijeli većinu svoje imovine. Te je godine prodao stan na Petoj Aveniji u New Yorku i privatan otok blizu Miamija te se posvetio vječnim putovanjima i odsjedanju u luksuznim hotelima. Svake godine u losanđeleskom hotelu Chateau Marmont priređuje zabavu u periodu dodjele Oscara koju redovito posjećuju brojni celebovi, prenosi Index.

Milijune troši na kupovinu umjetnina Andyja Warhola i Damiena Hirsta te ih potom poklanja muzejima. Prošle je godine potrošio 12 milijuna na kampanju spašavanja Kalifornije iz dugova.

Sve u svemu - iznimno neobična životna i poslovna filozofija ovog njemačko - francuskog tajkuna...

Pročitajte još:

- Najbogatiji europski gradovi su London, Luksemburg, Bruxelles i Hamburg

- TOP BRENDOVI: Apple je najvrijedniji svjetski brend, a Louis Vuitton europski brend

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram