Zatvori
Poslovni Puls
06/04/2012

Sarkozyjevi predizborni trikovi: Francuska neće više uplaćivati dodatni novac u zajednički EU proračun?

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećao je da će zamrznuti francuski doprinos europskom proračunu dobije li drugi predsjednički mandat, prenose europski mediji...

Iznoseći svoj izborni program na konferenciji za novinare u Parizu, Nicolas Sarkozy je rekao da će na taj način uštedjeti 600 milijuna eura na godinu.

Francuska trenutačno u proračun EU-a uplaćuje gotovo 19 milijardi eura na godinu, najviše nakon Njemačke.

Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Nizozemska i još pet država članica zatražilo je da se europski proračun za razdoblje od 2014. do 2020. zamrzne, uzimajući u obzir samo inflaciju.

Među ostalim obećanim mjerama, kojima bi se trebalo uštedjeti 53,5 milijardi eura i do 2016. eliminirati deficit, nalaze se povećanja poreza i smanjenje troškova za zdravstvo i regije.

Sarkozy je upozorio da se Francuska nalazi na povijesnom raskrižju između teških mjera štednje i katastrofalnog povratka na nekontrolirano trošenje. "Neke europske države nalaze se na rubu ponora", istaknuo je i obećao da Francuska pod njegovim vodstvom može ponovno biti konkurentna i inovativna zemlja koja investira i smanjuje troškove.

"Kriza kroz koju prolaze naši grčki i španjolski prijatelji upozorava nas da budemo realni. Pogledajte samo situaciju u Španjolskoj nakon sedam godina vlasti socijalista", rekao je.

Najnovije ankete pokazuju da konzervativni Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande imaju jednake izglede u prvom izbornom krugu 22. travnja, dok se u drugom krugu 6. svibnja očekuje pobjeda Hollandea.

Pročitajte još:

- Europljani najviše cijene kancelarku Angelu Merkel, a najmanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

- Nismo jedini: Nakon Hrvatske i Francuska podiže stopu PDV-a i osniva vlastitu industrijsku banku

Foto: Wikimedia Commons, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram