Zatvori
Poslovni Puls
06/04/2012

No, baš sjajno: Genijalci s MIT-a kažu da svijet juri prema globalnom ekonomskom kolapsu

Studija koju su napravili stručnjaci sa Instituta Jay W. Forrester na Sveučilištu MIT-u pokazala je da se svijet kreće prema "globalnom ekonomskom kolapsu" ukoliko ljudi diljem planeta ne smanje svoju potrošnju prirodnih resursa...

Prema poprilično katastrofičnim najavama stručnjaka, ne samo da će se dogoditi ekonomski potop sa sadašnjim iskorištavanjem prirodnih izvora i povećanjem broja ljudi, nego će nastupiti i postupan pad broja stanovnika.

Smithsonian Magazine piše da je australski fizičar Graham Turner kazao da je "svijet na putu katastrofe" i da se ovi rezultati poklapaju sa slavnim znanstvenim izvještajem iz 1972. godine naslovljenim "The Limits to Growth", prenosi Index.

Znanstvenici su izradili kompjuterske modele kako bi izračunali različite scenarije temeljene na trenutnim projekcijama rasta broja stanovnika i potrošnje resursa. U studiji su uzeli u obzir i različite količine poljoprivredne proizvodnje, kontroliranje rađanja i nastojanje za spas okoliša. 12 milijuna kopija izvještaja na 37 jezika je poslano po svijetu.

Većina scenarija kaže da će populacija i ekonomski rast nastaviti današnjim tempom rasti do oko 2030. godine. No bez "drastičnih mjera za zaštitu okoliša" očekuje nas mogući pad broja stanovnika i ekonomska propast. No, nije sve tako crno kako se čini na prvi pogled.

Rezultati studije su pokazali da je moguće ostvariti "neograničeni ekonomski rast" ukoliko vlade država donesu prave politike i investiraju u "zelene tehnologije" kako bi ograničile rast našeg "ekološkog otiska".

Pročitajte još:

- Ekonomisti kažu da zapravo i nemamo izbora: Ako odbacimo Europsku uniju slijedi veliki ekonomski kolaps!

- Poljski ministar financija Jacek Rostowsk: Europi prijeti gospodarska katastrofa i novi rat!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram