Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2012

FINA: Ukupna nelikvindnost u veljači iznosila je 42,77 milijardi kuna

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata, u veljači 2012. g., iznosi 42,77 milijardi kuna, objavila je danas Financijska agencija (FINA)...

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 29. veljače 2012. godine, bilo je blokirano 218.780 građana, a iznos njihova duga iz osnova, iznosio je 13,85 milijardi kuna.

Od ukupno 72.588 blokiranih poslovnih subjekata, nešto više od polovine (52,3%) pravne su osobe, s tim da se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 83,2%.

U odnosu na stanje krajem siječnja o. g., iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, smanjen je za 15,2%. U blokadi do 60 dana bilo je 2.150 pravnih osoba, što je za 8,5% manje nego u siječnju. Iznos njihovih neizvršenih osnova manji je za 206,6 milijuna kuna ili 16,3%. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na siječanj, nešto je veći, broj poslovnih subjekata za 0,4%, a iznos za 1,0%. Više od 75% poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 81,3% iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani 5 i više godina, njih je 36,5%.

"Za očekivati je da će se zahvaljujući poduzetim mjerama, propisanim Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i novim Ovršnim zakonom, otvaranju skraćenih stečajnih postupaka nad blokiranim poslovnim subjektima koji su u blokadi duže od 60 dana i nemaju zaposlenih, brisanju pravnih osoba koje nisu Registru odnosno Fini predale godišnje financijske izvještaje 3 godine za redom sukladno članku 70. stavku 3. Zakona o sudskom registru i pokretanju redovnih stečajnih postupaka koje je pokrenula Porezna uprava, u narednim mjesecima postepeno smanjivati iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje", poručuju iz FINA-e.

Pročitajte još:

- Tko će to dočekati: Linić kaže da je potrebno 10 godina da hrvatsko gospodarstvo profunkcionira!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram