Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2012

Žuja dobiva novog gazdu: Vlasnik Zagrebačke pivovare, StarBev, prodan za 2,65 milijardi eura

Private equity fond CVC Capital potpisao je sporazum o prodaji grupe pivovara StarBev, u sklopu koje posluje i Zagrebačka pivovara. Novi vlasnik je tvrtka Molson Coors Brewing, koja će preuzeti devet srednjoeuropskih pivovara za 2,65 milijardi eura...

Sa sjedištem u Amsterdamu, u Nizozemskoj i Pragu, u Češkoj, StarBev upravlja s devet pivovara u središnjoj i istočnoj Europi (CEE), a u 2011. tvrtka je imala prodaju od gotovo 0,7 milijardi eura (jedne milijarde dolara) i zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 241 milijuna eura (322 milijuna dolara). Prodajna cijena predstavlja vrijednost od otprilike 11x EBITDA.

StarBev koji zapošljava oko 4100 ljudi, posluje u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i također prodaje svoje proizvode u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj. StarBev godišnje proizvede 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svakom od tržišta na kojem posluje. U portfelju StarBeva se nalazi više od 20 brendova, uključujući i vodeće lokalne brendove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšičko te također po licenci distribuira brendove kao što su Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe.

"StarBev je snažna pivovara s odličnim brendovima, talentiranim menadžmentom i zaposlenicima koji će imati korist od pridruživanja globalnoj pivovari i koja će doprinijeti njenom poslovanju kroz dodatnu inovativnost i marketinško iskustvo. Imamo vrlo uzbudljive planove za rast ove tvrtke i njenih brendova. Impresionirani smo poslovanjem StarBeva i radujemo se budućoj suradnji s timom te tvrtke kako bi iskoristili puni potencijal i prilike na njenim tržištima", kazao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni generalni direktor Molson Coorsa.

Ova transakcija podliježe odobrenju određenih europskih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a finalizacija se očekuje tijekom drugog kvartala 2012. Zaključenjem kupoprodaje, StarBev će nastaviti s poslovanjem kao zasebna poslovna jedinica unutar Molson Coorsa, čije će sjedište ostati u Češkoj.

Pročitajte još:

- Hrvati su tek ovog ljeta otkrili Radlere, a ostak svijeta u njima uživa već gotovo 100 godina

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram