Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2012

Svjetsko tržište: Iznadočekivani rast maloprodaje u Njemačkoj, blago usporavanje inflacije u eurozoni...

Trgovina na malo u Njemačkoj zabilježila je iznadočekivani rast na godišnjoj razini u veljači...

Tako je godišnji rast iznosio 1,7% kao i u siječnju. S druge strane na mjesečnoj razini, drugi mjesec za redom zabilježen je pad veći od očekivanja (-1,1%) prvenstveno uzrokovan rastućim cijenama energenata koji su ograničili osobnu potrošnju građana.

GfK indeks povjerenja potrošača u Velikoj Britaniji zabilježio je pad veći od očekivanja te je s razine od -29 u veljači skliznuo na -31 u ožujku. Proizvođačke cijene u Francuskoj u veljači su zabilježile rast iznad očekivanja (+4,3% godišnje odnosno +0,8% mjesečno). Pri čemu su najveći doprinos rastu imale cijene koksa i rafiniranih proizvoda koje su zabilježile godišnji rast od 18,5%, odnosno mjesečni rast od 3,5%. S druge strane indeks proizvođačkih cijena u Italiji bilježi rast manji od očekivanja (+3,2% godišnje odnosno +0,4% godišnje). Pri tome su najznačajniji doprinos rastu cijena imale cijene energije koje su zabilježile godišnji rast od 11,5% (mjesečno +1 posto).

Stopa inflacije u eurozoni zabilježila je blago usporavanje rasta te je u ožujku iznosila 2,6% godišnje. Zabilježeni rast ipak je veći od očekivanja s obzirom na rastuće cijene energije. Osobni dohodak u SAD-u nastavio je rasti po blagoj stopi od 0,2% iako je očekivan veći rast u veljači dok je osobna potrošnja zabilježila rast iznad očekivanja koja je iznosila 0,8% (očekivano 0,6%) što je najveća stopa rasta u posljednjih sedam mjeseci ukazujući na jačanje američkog gospodarstva.

Njemački desetogošnji bund tjedan je zaključio s prinosom ispod 1,8% iako ekonomske objave, smirivanje dužničke krize i nešto povoljniji izgledi ne daju osnovu za jačom potražnjom za sigurnim utočištima. U fokusu tržišta ovaj tjedan je sastanak ESB-a na kojem ne treba očekivati promjenu referentne kamate stope, ali će se s pažnjom iščekivati popratno izviješće o daljnjim aktivnostima središnje banke.

Aktivnosti primarnih izdanja u eurozoni uglavnom su usmjerene na kratkoročne vrijednosnice i tržište novca, dok su tri velike države najavile obveznička izdanja, Njemačka i Francuska u srijedu te Španjolska u četvrtak, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram