Zatvori
Poslovni Puls
30/03/2012

Zelena energija sve zanimljivija: Končar gradi vjetroelektranu vrijednu više od 200 milijuna kuna

Razvitak korištenja obnovljivih izvora energije, a posebno energije vjetra, vodotoka, Sunca i biomase danas je središnji cilj energetske politike Europske unije, pa tako i važan zadatak za Hrvatsku koja se obvezala 
da će do 2025. godine proizvoditi 25 posto energije iz obnovljivih izvora...

Svjetski stručnjaci procjenjuju da će obnovljivi izvori energije biti dio rješenja energetskih problema i mogu biti dio rješenja krize, jer će otvoriti brojna radna mjesta.

Zasad se prema tom cilju u Hrvatskoj ide tek malenim koracima pa se većina inicijativa na tom području prihvaća širokih ruku. Na Pometenom brdu kod Klisa Končar je sagradio šest vjetroagregata koji su u komercijalnom pogonu od 24. veljače 2012. godine, prenosi Večernji list. Riječ je o prvoj fazi projekta, u koji je ta tvrtka već uložila 80 milijuna kuna. Do kraja godine planiraju u pogon pustiti svih 16 vjetroagregata, ukupno vrijednih više od 200 milijuna kuna.

Končar je u četvrtak predstavio projekt vjetroelektrane, koju će činiti 15 vjetroagregata snage 1MW i jedan agregat snage 2,5 MW. U gradnji vjetroelektrane sudjeluje 14 društava Grupe Končar i 15 tvrtki kooperanata iz Hrvatske. Proizvedena struja priključuje se u elektrodistribucijsku mrežu na trafostanici u obližnjem Konjskom.

"Končarova vjetroelektrana hrvatski je projekt koji otvara nove proizvodne i izvozne mogućnosti. Udio hrvatskih tvrtki veći je od 80 posto", istaknuo je Davor Mladina, član Uprave Končar elektroindustrije. Sve ostale vjetroelektrane u Hrvatskoj sagrađene su sa stranom opremom, dok su na Pometenom brdu krilca iz uvoza jer ih u Hrvatskoj nitko ne proizvodi, a gotovo sve ostalo naši su proizvodi i usluge.

Branko Zajec, direktor tvrtke Končar – obnovljivi izvori istaknuo je kako je na Pometenom brdu prije četiri godine postavljen prototip vjetroagregata koji je cijelo vrijeme u komercijalnom pogonu.

Končar je obavio mjerenja i na drugim lokacijama: Rust kod Sinja, Pusto polje kod Gračaca i u Tovarniku, gdje će također, kada propisi to dopuste, graditi vjetroelektrane iz hrvatske proizvodnje. Nažalost, mjerenja u Đelekovcu i Ivanić Gradu nisu dala dobre rezultate, prenosi Večernji.

Pročitajte još:

- ENERGIJA: Španjolska kompanija Acciona Energy kraj Trogira počela graditi 45 milijuna eura vrijedan vjetropark

- Zelena Hrvatska: Od jučer sve nove zgrade moraju imati svoj energetski certifikat!

Foto: Flickr

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram