Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2012

SR#NJE: Nakon ulaska u Europsku uniju čeka nas rast PDV-a na 26 posto!?

Nedavno povećanje stope poreza na dodanu vrijednost s 23 na 25 posto možda neće biti i posljednje “diranje” u PDV u mandatu Vlade Zorana Milanovića...

Porezni bi udar, naime, mogao doći iz Bruxellesa, od Europske komisije koja je u lipnju prošle godine zemljama članicama Europske unije najavila da bi im mogla povećati stope PDV-a za potrebe proračuna Unije. Prema tekstu prijedloga Europske komisije “Proračun za Europu 2020.”, PDV bi se povećao za jedan posto u svim zemljama članicama, koje o tome moraju donijeti konačnu odluku u Europskom vijeću, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hrvatska bi trebala postati dio Unije u srpnju iduće godine, a već sada ima jednu od najviših stopa tog poreza među članicama i pristupnicama Europske unije. Najvišu stopu ima Mađarska (27 posto), a s 25 posto, osim nas, “gule” još samo Švedska, Norveška i Danska. I sadašnji PDV domaći građani i gospodarstvo teško podnose.

"Budućnost tog prijedloga Europske komisije vrlo je upitna i neizvjesna. Rasprava o tome unutar Unije potrajat će do kraja 2012.", poručuje Danijela Kuliš s Instituta za javne financije.

Osim Hrvatske i Mađarske, stopu PDV-a tijekom ove godine već su povećali Cipar, Češka, Irska i Velika Britanija, a u posljednje dvije godine isto su učinile i Estonija i Finska. Povećanje stope PDV-a, prema procjeni IJF-a, moglo bi tijekom ove i idućih godina uslijediti i u Bugarskoj, Francuskoj, Italiji i Poljskoj. Europska komisija nije slučajno posegnula upravo za stopom PDV-a.

Naime, prihod od PDV-a jedan je od najizdašnijih izvora punjenja proračuna Unije. Trenutno se taj prihod ostvaruje uplatom 0,3 posto vlastitih prihoda svake članice Unije od PDV-a, uz neke uvjete i ograničenja. To se sada želi zamijeniti izravnim nametanjem poreza zemljama članicama, piše Slobodna.

Pročitajte još:

- Ministar Slavko Linić može biti zadovoljan: Proračun se puni bolje od svih očekivanja

- Slavko Linić najavio velike promjene: Tvrtke će uskoro plaćati PDV tek nakon naplate računa?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram