Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2012

Zbog nepoštene tržišne utakmice ORYX Taxi privremeno zaustavio poslovanje u Zagrebu

ORYX Taxi odradio je 28. ožujka svoje posljednje vožnje do daljnjega. U razvoj taksi djelatnosti ORYX Grupa uložila je više od 40 milijuna kuna, navodi se u priopćenju iz ORYX Grupe...

Kako bi ispoštovali sve zakonske norme i propise, ORYX Taxi je zaposlio po 3 vozača za svako vozilo te time svim zaposlenicima omogućio normalan smjenski rad. Svi noćni sati, sati praznicima i blagdanima te eventualni prekovremeni sati obračunati su i uredno isplaćeni pri svakom obračunu plaća, a sve plaće u potpunosti i na vrijeme isplaćene svim djelatnicima. Svi zaposleni vozači posjedovali su sve potrebne kvalifikacije za obavljanje posla, od statusa profesionalnog odnosno kvalificiranog vozača do posebnog ispita za autotaksi vozača što je utvrdio i inspektorat u svojoj redovnoj kontroli. U samom poslovanju nije zabilježen niti jedan incident koji bi uključivao nekog od vozača ORYX-a i nekoga iz konkurentskih tvrtki, navodi se u priopćenju.

“Za potrebe poslovanja nabavili smo 120 potpuno novih vozila vrhunske kvalitete za garanciju maksimalne udobnosti i sigurnosti putnika, a ujedno i ekološki prihvatljivih s iznimno niskom emisijom štetnih plinova od samo 119g/km. Za svih 120 vozila posjedovali smo nužne licence za obavljanje taksi djelatnosti u Gradu Zagrebu“, ističu u Oryxu.

Ističi i da su opremu za taksi poslovanje kupili od vodećeg proizvođača hardwarea kako bi podržala mnoge novosti posebno u području plaćanja usluga. Tako su od samog početka prvi omogućili korisnicima plaćanje svim kreditnim i debitnim karticama u svim vozilima, ali i prvi koji su uveli sustav lojalnosti koji je nagrađivao nositelje ORYX Taxi kartice s dodatnih 12% popusta te ORYX Taxi bonove koji su imali za cilj učiniti taxi prijevoz dostupan svima. Uz to, ORYX Taxi uključio se u MultiPlusCard sustav nudeći svojim korisnicima i dodatne uštede. Navode da su prvi uveli prijevoz osoba u invalidskim kolicima, omogućili kvalitetan i siguran prijevoz male djece u dječjim sjedalicama te prijevoz kućnih ljubimaca.

ORYX Taxi je ujedno prvi i jedini na tržištu razvio aplikaciju za pametne telefone za besplatnu narudžbu taksi usluge, a uz to bio i jedini koji nije zarađivao na telefonskim pozivima svojih korisnika kako bi im omogućili što povoljniju narudžbu usluge koja se mogla naručiti i potpuno besplatno putem interneta.

"Tržišna utakmica se u poslovnom svijetu vodi kvalitetom usluge, sigurnošću putnika, korektnom cijenom, a sve u okviru zakonskih normi. Fer tržišnu utakmicu zasigurno ne predstavljaju neplaćeni prekovremeni sati zaposlenicima, neizdavanje računa, rad s vozilima bez valjanih licenci za rad na području Grada Zagreba, rad s nekvalificiranim vozačima i formiranje cijena na tim osnovama. U takvim okolnostima da bi opstao, ORYX Taxi morao bi nabaviti rabljena vozila vrijednosti manje od 70.000 kuna. Uz to, umjesto 3 vozača morali bismo imati samo 2 vozača po vozilu i organizirati svakodnevni rad u smjenama u trajanju od po 12 sati prisiljavajući zaposlenike da rade u prosjeku 300 sati mjesečno, a istovremeno im ne isplaćivati prekovremene sate te naknade za rad noću, nedjeljom i blagdanima", navode u priopćenju.

Dalje navode da ne mogu pristati na takvu visoku razinu nesigurnosti za korisnike usluga kao i ostalih sudionika u prometu niti na izrabljivanje vlastitih djelatnika, a za vlastiti dobitak jer se to najstrože protivi korporativnoj kulturi svih sektora Grupe kao i samih zakona Republike Hrvatske. Prema poslovnom planu, u prvih 5 godina nije planirana dobit u okviru taksi djelatnosti, no očekivalo se da će poslovanje omogućiti pokrivanje troškova hladnog pogona što nažalost u trenutnim tržišnim okolnostima nije moguće, ističu u Oryxu.

Zato su donijeli odluku o privremenom povlačenju iz navedene djelatnosti počevši od 29. ožujka 2012..

"vjesni smo da to znači i gubitak licenci za obavljanje taksi djelatnosti u Zagrebu, no odlučimo li se u budućnosti ponovno pokrenuti istu, čekat ćemo trenutak kada će biti omogućeno natjecanje za dobivanje novih", poručuju iz ORYX-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram