Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2012

Željko Lovrinčević upozorava: Hrvatska svakim danom sve više nalikuje Grčkoj

Bivši ekonomski savjetnik, također bivše, hrvatske premijerke Jadranke Kosor - ističe kako nova hrvatska vlada nije promijenila uhodani sustav "okupljanja oko države"...

"Vrtimo se u začaranom krugu politike, koja građanima nudi etatističko gospodarstvo, i građana, koji strahuju od rizika, pa ne čudi velika uloga države", ocjenjuje Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u razgovoru za Jutarnji list.

Dodaje da smo po mnogočemu i dalje na razini na kojoj smo bili prije 15-ak godina, a ponegdje smo čak i nazadovali te se vratili povećanju uloge države u gospodarstvu. Nešto slično, ističe Lovrinčević, nudi i nova Vlada, koja najavljuje poticanje gospodarstva investicijama preko javnih poduzeća.

Okupljanje građana oko države i prenošenje rizika i odgovornosti na širu zajednicu stara je priča. Ona neće razviti poduzetništvo niti će riješiti nezaposlenost. Hrvatskoj nedostaje infrastruktura koja bi ljudima koji imaju ideje, ali nemaju dovoljno novca, omogućila da se otisnu u poduzetničke vode.

Umjesto poduzetničkog gospodarstva, mi smo se, kaže Lovrinčević, okrenuli stvaranju ekonomije slične onoj u Grčkoj i Španjolskoj, zemljama u kojima je slaba poduzetnička aktivnost i u čijem životu veliku ulogu igraju sindikati. "Bojim se da će se udio države i javnih poduzeća u nas još povećati. No to neće riješiti nezaposlenost jer nova radna mjesta može otvarati samo privatni sektor", zaključuje Lovrinčević u kratkom intervjuu za Jutarnji.

"Najteže će ići s promjenom svijesti građana, koje je teško uvjeriti u prednosti privatizacije i objasniti im da kapitalizam podrazumijeva odgovornost za vlastiti život, ali i snošenje rizika", ističe Lovrinčević.

Pročitajte još:

- Lovrinčević: Čačićev investicijski plan mogao bi podići javni dug na neodrživih 70 posto BDP-a

- Ekonomist Željko Lovrinčević: Ovo što radi Vlada je jako rizično, možda će prouzrokovati novu recesiju!

Foto: sciencecabin.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram