Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2012

Njemački poduzetnik u Hrvatskoj želi izgraditi 20 solarnih parkova ukupne vrijednosti 150 milijuna eura

Cro Solar 100 d.o.o. naziv je nove hrvatsko-njemačke tvrtke čije je sjedište u Tovarniku, a osnovna joj je djelatnost obnovljivi izvor energije, odnosno, izgradnja solarnih parkova o čemu njemački partner ima iskustva u zemljama EU...

"Namjera naše tvrtke je ulaganje u 10-20 solarnih parkova širom Hrvatske, u čiju izgradnju u narednih pet godina planiramo uložiti oko 150 milijuna eura. Jedna od prvih investicija u Hrvatskoj je ulaganje u solarni park površine deset hektara u Poslovnoj zoni u Tovarniku. Solarne parkove slične ovom kojega planiramo u Tovarniku i u drugim područjima Hrvatske, izgradili smo u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu", kaže suvlasnik tvrtke i glavni investitor Gerd Vogt, a prenosi Dnevno.

Hrvatska se obvezala da će do 2025. proizvoditi 25 posto energije iz obnovljivih izvora i zbog toga Hrvatska potiče i sufinancira ovakve projekte pa će predstavnike Cro Solar 100 d.o.o. primiti i Josip Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva.

" Dobili smo obećanje od državne administracije kako će nam omogućiti što prije ishođenje svih dozvola pa računamo da ćemo za 6-7 mjeseci dobiti sve papire i gradnja bi mogla početi na jesen, u listopadu. U Tovarniku planiramo solarni park na površini do 10 hektara, ali detalje još valja dogovoriti. Za montažu parka valja angažiarti 30 ljudi, a ako posao dobro uznapreduje, bit će posla i za 100-tinjak ljudi plus troje ili četvoro radnika koje će raditi na održavanju i sva će radna snaga biti zaposlena iz Tovarnika i okolnih mjesta. Računamo da se uloženi novac ispalti u roku od 6-7 godina", ističe Antun Ivanković, menadžer Cro Solara 100.

Struju koju će proizvesti, prodat će tvrtki HROTE. Načelnik općine Tovarnik, Jakob Asić pozdravlja ovaj projekt jer će zaposliti ljude, a i Općina će imati koristi kroz naknadu poput rudne rente za bušotine nafte i plina.

Pročitajte još:

- Evo nešto ohrabrujuće: Pokraj Rijeke otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

- Novi šef HEP-a najavio pojednostavljenje procedure za postavljanje solarnih panela na krovove kuća

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram