Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2012

RBA analitičari: Još uvijek čekamo prve znakove oporavka u građevinskom sektoru

Prema objavljenim rezultatima o fizičkom obujmu građevinskih radova za prosinac 2011. i za siječanj 2012. potvrđen je nastavak pada aktivnosti u građevinskom sektoru...

Tako je u posljednjem mjesecu prošle godine obujam građevinskih radova zabilježio razmjerno snažan pad od 16,8% godišnje (najveća stopa pada od srpnja 2010.) dok je početak ove godine obilježila blaža stopa pada od 5,7% u odnosu na siječanj prošle godine.

Promatramo li cijelu prošlu godinu, prema broju odrađenih sati radnika na gradilištima, gradilo se 9,1% manje u odnosu na 2010. te je značajan pad zabilježen u segmentu građenja zgrada (-11,1% godišnje) dok je nešto blaži pad zabilježen na gradnji ostalih građevina (-7,4% godišnje). I u siječnju ove godine nastavljen je pad fizičkog obujma građevinskih radova koji traje od travnja 2009. pa je blaža stopa pada djelomično posljedica niske prošlogodišnje baze.

Pri tome se nastavlja pad kod izgradnje zgrada koji je iznosio -4,8% godišnje dok je na ostalim građevinama iznosio -6,4% godišnje. Na mjesečnoj razini zabilježen je razmjerno snažan pad od 11,4%. Međutim, negativni trendovi na tržištu nekretnina, koji negativno pridonose fizičkim pokazateljima u građevinarstvu će se zasigurno nastaviti i u ovoj godini (potražnja za nekretninama je u padu te prodaja stagnira stoga izostaju investicije u nove projekte (osobito stambene) ali i zbog usporavanja cjelokupnog gospodarstva ne možemo očekivati značajan porast investicija u ostale građevine).

"Dakle, prema objavljenim rezultatima možemo zaključiti da je i 2011. godina (zabilježen pad u 2011. predstavlja pad više od dvije godine za redom) bila izuzetno teška za građevinski sektor dok će godina pred nama donijeti dodatne izazove s obzirom da prema broju izdanih odobrenja za građenje koji nastavljaju bilježiti negativne rezultate možemo očekivati i daljnji pad obujma građevinskih radova", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

Pročitajte još:

- Varaždinska tvrtka izgradila veliki 50 milijuna eura vrijedan trgovački centar Plaza u Srbiji

- NIJE DOBRO: Broj izdanih odobrenja za građenje pao na najnižu razinu od siječnja 2008. godine

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram