Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2012

Bilo je krajnje vrijeme: Vlada kreće u analizu tržišta rada kako bi se otkrilo koja nam zanimanja zapravo trebaju

Ministar rada Mirando Mrsić na zagrebačkom 6. sajmu poslova najavio je neke zanimljive inicijative koje su vjerojatno trebale biti napravljene prije 10 ili čak 15 godina...

"Ministarstvo rada zajedno s ministarstvima znanosti i obrazovanja, gospodarstva te poduzetništva i obrta kreće u sveobuhvatnu analizu tržišta rada kako bi se vidjelo kakva zanimanja će Hrvatskoj trebati 2020. ili 2030. godine. Primjena tih saznanja u planiranju obrazovanja očekuje se u školskoj godini 2013./2014., najavio je Mrsić. Nema smisla da ljudi završe fakultete, oni, obitelj i država ulože sredstva, a onda završe na Zavodu za zapošljavanje. Vrijeme je da promijenimo način razmišljanja po kojem imamo jedno zanimanje i radimo u jednoj tvrtki do kraja života. Ubuduće će se tijekom života promijeniti dva do tri zanimanja i dvije do tri tvrtke", rekao je ministar Mirando Mrsić, a prenosi HRT.

Najavio je donošenje novog zakona o poticanju zapošljavanja kojim će se osloboditi poslodavce plaćanja doprinosa za zapošljavanje nikad zaposlenih osoba i onih koji su nezaposleni duže od dvije godine.

Također će proširiti broj zanimanja u kojima će mladih bez radnog iskustva moći volontirati godinu dana kako bi stekli iskustvo te će se uvesti institut vaučera za zapošljavanje sezonskih radnika koji bi uz nadnice dobivali i doprinose na temelju kojih bi ostvarili pravo na dio mirovinskog staža. "Želimo riješiti još jedan problem, to je je takozvano sezonsko zapošljavanje, gdje je predviđen jedan institut vaučera koji će omogućiti da se radnici zaposle na sezonskim poslovima što jednostavnije, ali i kad završe da upišu radni staž, rekao je ministar Mrsić.

Ovo sa "sveobuhvatnom analizom tržišta rada" zvuči obećavajuće..

Pročitajte još:

- RBA analitičari: Uskrs donosi prvu veću potražnju za sezoncima, očekujemo blagi pad nezaposlenosti

- Ministar Mrsić: Hrvati moraju promijeniti radnu filozofiju, ne može se više u istoj tvrtki raditi do mirovine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram