Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2012

Iznenađenje: Vlada namjerava prodati udio u Podravki, vrijedan više od 270 milijuna kuna?

Država će prodati sve svoje udjele u tvrtkama u kojima ima manje od 25 posto vlasništva. To je strateška odluka Vlade od koje se neće odstupati. To znači da će Vlada u dogledno vrijeme – za godinu-dvije – prodati svoje udjele i u, primjerice, Končaru – ali i u Podravki...

Dok odluka o prodaji državnog udjela u Končaru (25 posto), trenutačne vrijednosti 333 milijuna kuna, najvjerojatnije neće biti problematična, politički puno škakljivija bit će odluka o prodaji državnog udjela (21 posto) u Podravki, koji danas vrijedi više od 270 milijuna kuna, doznaje Večernji list.

Da se HNS pita, Vlada bi svoj udio u Podravki već prodala, ali privatizaciju koči SDP jer je to, kako je slikovito opisao sugovornik Večernjeg iz Podravke, unutarnje pitanje SDP-a. No, dokapitalizacija je, kaže, već u planu, a prikupljanje kapitala putem IPO-a (inicijalna javna ponuda dionica) poželjan je način dokapitalizacije.

Plan je, navodno, da Vlada u godinu do dvije putem IPO-a ide u dokapitalizaciju državnih tvrtki koje se bave lukrativnim djelatnostima i svježim kapitalom hrvatskih građana financira investicije javnih poduzeća.

"Tvrtke čije bi udjele građani mogli steći putem IPO-a su HPB, Janaf, Plinacro, ali i HEP", ističe izvor Večernjeg.

Država je vlasnik ili suvlasnik 682 tvrtke, čija je ukupna vrijednost temeljnog kapitala 91,2 milijarde kuna, od čega državni portfelj vrijedi 40,5 milijardi kuna. Problem je što u mnogim poduzećima Vlada ima male vlasničke udjele koji nikomu nisu zanimljivi, a još je veći problem što je većina tih tvrtki u teškoćama. Vlada bi se željela riješiti udjela u mnogim poduzećima, ali godinama ne može naći kupca.

Pročitajte još:

- Novi šef Podravke ima bizarnu ideju: Ekonomiste, inženjere i tajnice šalje u trgovačke centre!

- Zvonimir Mršić tek došao u Podravku, a već srezao menadžerske plaće za 10 do 20 posto

Foto: Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram