Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2012

Porezni sustav za neznalice: Kada bismo pivo plaćali kao što plaćamo porez

Bloger Monopolizam objavio je sjajan tekst (ustvari, riječ je o prijevodu originalnog teksta na engleskom jeziku) koji je na jednostavnom primjeru objasnio kako funkcionira inače složeni porezni sustav. Njegov tekst prenosimo u cijelosti...

Pretpostavimo da svaki dan 10 kolega ode zajedno na pivo. Ukupan račun svaki dan iznosi 100 kuna. Kada bi plaćali pivo po principu poreza na dohodak, to bi izgledalo otprilike ovako:

- Prva četvorica najsiromašnijih ne bi plaćali ništa.

- Peti bi platio 1 kunu.

- Šesti bi platio 3 kune.

- Sedmi bi platio 7 kuna.

- Osmi bi platio 12 kuna.

- Deveti bi platio 18 kuna

- Najbogatiji bi platio 59 kuna.

Svi su se složili s tim i neko vrijeme je tako funkcioniralo. Jednog dana vlasnik pivnice odluči im dati popust s obzirom da su redoviti mušterije, tako da je sada ukupan račun iznosio 80 kuna. Pošto je društvo i dalje željelo plaćati račun prema dosadašnjem principu, vlasnik im predloži da svakom pojedincu umanji prijašnji iznos za veći postotak, što je on siromašniji. Tako su se i dogovorili:

- Prva četvorica, a sada i peti, nisu plaćali ništa (100% uštede)

- Šesti je sada plaćao 2 kune umjesto 3 (33% uštede)

- Sedmi je sada plaćao 5 kuna umjesto 7 (28% uštede)

- Osmi je plaćao 9 umjesto 12 (25% uštede)

- Deveti je plaćao 14 umjesto 18 (22% uštede)

- Deseti je plaćao 49 umjesto 59 (16% uštede)

Sada je 6 članova plaćalo manje nego prije, tj. pozicija im se popravila, a ostala četvorica i dalje nisu plaćala ništa. Ali, kada su izašli na ulicu, grupa je počela raspravljati o situaciji i uspoređivati uštede:

"Ja sam dobio samo kunu od tih 20 kuna uštede", kaže šesta osoba. Upirući prstom na desetu nastavi: "On je dobio 10!!" Peta osoba usklikne: "Točno, u pravu je. Ja sam također uštedio samo jednu kunu. Nije pošteno da on dobije 10 puta više od mene." Sedma osoba na to nastavi "Zašto bi on dobio 10 kuna, kad sam ja dobio samo dvije? Ovo ide na ruku bogatima." Tada se i prva četvorica pridruže "Ovo je istina! Mi nismo dobili ništa. Ovakvim sustavom bogati izrabljuju siromašne".

Idući dan, deseta osoba nije se pojavila u pivnici. Kada je došao račun za preostalih 9, shvatili su jednu stvar: nisu imali dovoljno novca za plaćanje niti pola iznosa računa.

Tako porezni sustav funkcionira.

Ljudi koji već plaćaju najviše poreza će dobiti i najveći benefit ako se stopa smanji. Ukoliko ih oporezujemo previše i napadamo jer su bogati, jednom možda odluče da se više ne pojavljuju. Ustvari, možda piju pivo s druge strane granice, gdje je ugođaj malo privlačniji.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram