Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2012

Sada je i službeno: Brodogradilište Kraljevica i splitsko Dalmacijavino idu u stečaj

Brodogradilište Kraljevica ide u stečaj, a Vlada će učiniti sve da se situacija olakša...

Prihvaćena je ponuda tvrtke DIV za kupnju Brodosplita, a za 3. maj Vlada traži rješenje. Uljanik će se privatizirati se po modelu radničkog dioničarstva. Odbijena je ponuda Danka Končara za Brodotrogir, a Ministarstvo gospodarstva mora u roku od 90 dana predložiti novo rješenje za to brodogradilište, odlučeno je na sjednici Vlade.

"Hrvatska brodogradilišta bila su u vlasništvu države koja je bila odgovorna za loše poslovanje. Više ne može ostati tako, nemamo vremena za gubljenje", izjavio je premijer Zoran Milanović. "Hrvatska je jedina nova članica  EU-a i jedina slavenska zemlja koja živi na moru, od mora i uz more više od tisuću godina. Mi smo mala zemlja na moru, a Poljska je velika zemlja koja ima malo more", dodao je premijer. Kazao je kako je u Vladi procijenjeno da je DIV tvrtka koja ima znanje, energiju, upornost da se bavi brodogradnjom.

"Proces privatizacije u idućih pet godina neće biti jednosmjerna cesta jer država preuzima znatne obveze - isplata otpremnina, pokrivanje gubitaka unazad, podrška restrukturiranju tijekom pet godina. No s druge strane DIV preuzima obvezu ozdravljenja splitskog škvera za iznos od preko dvije milijarde kuna kroz različite forme", rekao je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Izvijestio je da je Končareva ponuda za Brodotrogir odbijena jer su ponuđena sredstva osiguranja bila neprihvatljiva.

Vlada je prihvatila i zaključak o restrukturiranju Diokija, u kojem će se potraživanja vjerovnika pretvoriti u vlasničke udjele. Robert Ježić, dosadašnji većinski vlasnik Diokija, potpisao je jučer sporazum o vlasničkom restrukturiranju kojim svoj vlasnički udio smanjuje na 1%, , a ključni vjerovnici svoja potraživanja pretvaraju u vlasništvo. "Obveze Dioki-ja iznosile su u prosincu ukupno 1,172 milijardi kuna. Stoga se zadužuju Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo pomorstva da nalože HEP-u, HŽ Cargu da poduzmu sve radnje radi uključivanja u proces restrukturiranja Dioki-ja", poručio je Čačić.

Vlada je proglasila da Dalmacijavino d.d. Split ide u stečaj s preustrojem, jer ponuditelj Traubi International Corp. SAD nije ispunio uvjete iz Vladine odluke. Tečaj s preustrojem znači da neće biti otkaza, poručeno je s današnje sjednice Vlade, prenosi HRT.

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram