Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2012

Zveckanje oružjem: SAD simulirale stravične posljedice izraelske invazije na Iran

Tajna simulacija rata, održana kako bi se procijenile posljedice izraelskog napada na Iran, pokazala je da bi udar izazvao širi regionalni rat. U njega pak može biti uvučen SAD, koji može imati i stotine mrtvih, izvijestio je New York Times pozivajući se na američke dužnosnike...

Dužnosnici su rekli da tzv. ratna igra nije bila osmišljena kao proba za američku vojnu akciju. Naglasili su da rezultati vježbe nisu jedini mogući ishod sukoba u stvarnom svijetu.

General James Mattis, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku i u Perzijskom zaljevu, rekao je suradnicima na završetku vježbe da bi izraelski prvi udarac vjerojatno imao strašne posljedice u cijeloj regiji i za tamošnje snage SAD-a, prenosi HRT.

Dvotjedna ratna igra, nazvana "Unutarnji pogled", odigrana je prema scenariju po kojem se SAD našao uvučen u sukob nakon udara iranske rakete u američki ratni brod u Perzijskom zaljevu, pri čemu je ubijeno oko 200 Amerikanaca. SAD je zatim uzvratio, izvodeći vlastiti napad na iranska nuklearna postrojenja.

Pretpostavlja se da bi početni izraelski napad unazadio iranski nuklearni program za oko godinu dana. Naknadni američki udari usporili bi iranski nuklearni program za dodatne dvije godine. Na kraju je ratna igra ojačala dojam vojnih dužnosnika o nepredvidljivoj i nekontroliranoj prirodi izraelskog napada i iranskog protudara.

Simulacijska vojna vježba održana je od 26. veljače do 3. ožujka u sjedištu Američkog središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) u zračnoj bazi MacDill pokraj Tampe, na Floridi i na nekim prekomorskim lokacijama, potvrdio je glasnogovornik CENTCOM-a John Robinson.

Američki dužnosnici smatraju da je izraelski napad na Iran moguć u sljedećih godinu dana. Unutarnji pogled već je dugo jedna od najvažnijih vježbi planiranja CENTCOM-a, a provodi se dva puta godišnje da bi se procijenilo kako bi zapovjedništvo, njegovo osoblje i zapovjedna mjesta u regiji reagirala u različitim situacijama.

Takvim se vježbama pripremalo za ratove na Bliskom istoku, uključujući i prosinac 2002. kada je general Tommy Franks, tadašnji zapovjednik CENTCOM-a, testirao spremnost svojih postrojbi za invaziju na Irak, prenosi HRT.

Pročitajte još:

- Dr. Doom se vratio: Nouriel Roubini kaže da nas čeka pakao s cijenama nafte ako krene invazija na Iran

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram