Zatvori
Poslovni Puls
20/03/2012

Ministar Slavko Linić može biti zadovoljan: Proračun se puni bolje od svih očekivanja

Ukupni prihodi proračuna od početka ove godine do 16. ožujka iznosili su 21,5 milijardi kuna. To je 6,6% više nego u istom razdoblju prošle godine. Ukupni rashodi istodobno su izvršeni u iznosu od 25,9 milijardi kuna, što je 2,5% manje, podaci su Ministarstva financija...

Tako su prihodi proračuna u dva i pol mjeseca ove godine za oko 1,3 milijarde kuna veći, a rashodi manji za 664 milijuna kuna nego u istom lanjskom razdoblju, prenosi HRT.

- Slavko Linić vjeruje da nas rejting agencije Moody’s i S&P neće baciti u “smeće”

No unatoč tome rashodi su od 1. siječnja do 16. ožujka bili za 4,4 milijarde kuna veći od prihoda, ali to je ipak manje nego u isto vrijeme lani kada su rashodi bili veći za 6,4 milijarde kuna.

Prihodi od poreza od početka godine do 16. ožujka iznosili su 11,2 milijarde kuna, što je 7,9% više od istog razdoblja lani. Od najizdašnijeg poreznog prihoda, PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine prihod je iznosio 6,8 milijardi kuna, što je porast za 6,2% u odnosu na isto razdoblje lani.

Visok postotni rast prihoda proračun u tom razdoblju bilježi se od poreza na dobit, za čak 32,2%, na 1,3 milijarde kuna. Taj rast iz resora financija objašnjavaju kako se može pripisati i činjenici da je dio poduzetnika išao na raniju isplatu dividende, do početka ožujka, kako bi izbjegao plaćanje poreza na dividendu.

Iako je proračunski prihod od trošarina u razdoblju od 1. siječnja do 16. ožujka porastao za 55 milijuna kuna, na 1,9 milijardi kuna, prihodi s osnova trošarina na naftne derivate su manji nego u istom razdoblju lani za 78 milijuna kuna. Na ukupni porast utjecao je rast trošarina na duhanske proizvode za 135 milijuna kuna.

Na pad prihoda od trošarina na naftne derivate, unatoč rastu cijena, utjecao je pad potrošnje. Potrošnja derivata pada, što je odgovor građana na rast cijena, smatraju u Ministarstvu financija. Napomenuli su kako je taj pad očito zabrinuo i neke naftne kompanije pa one nisu svoje cijene danas povećale do maksimalnih cijena, već su cijenu eurosupera 95 zadržale ispod 11 kuna.

Podaci o rashodnoj strani proračuna pokazuju da su primjerice u dva i pol mjeseca ove godine rashodi za zaposlene iznosili 5,5 milijardi kuna, što je oko 2,4 posto više nego u istom razdoblju lani. No, pritom treba imati na umu da su se u siječnju i veljači isplaćivale plaće za prosinac i za siječanj po starim zakonskim rješenjima.

Materijalni rashodi u razdoblju od početka godine do 16. ožujka izvršeni su u iznosu od 1,8 milijardi kuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje 2,3% manje.

Krajem siječnja ove godine bilo je blokirano 71.874 poslovnih subjekata, a ukupan iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje bio je 41,69 milijardi kuna.

Pročitajte još:

- Slavko Linić osim Croatia osiguranja i HPB-a u privatizaciju šalje i kutinsku Petrokemiju?

- Slavko Linić najavio velike promjene: Tvrtke će uskoro plaćati PDV tek nakon naplate računa?

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram