Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2012

Svjetlo na kraju tunela: Šefica MMF-a kaže da globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka

Iako je još početkom godine upozoravala na ponavljanje Velike depresije iz 1930-tih godina, šefica MMF-a sada je nešto optimističnija oko izgleda za oporavak svjetskog gospodarstva...

Svjetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali visoka razina duga na razvijenim tržištima i rast cijena nafte predstavljaju buduće rizike, rekla je izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u Pekingu, prenosi HRT.

"Globalna ekonomija je možda na putu oporavka, ali nema prostora za pogreške", kazala je Lagarde naglasivši da znakovi ekonomske stablizacije dolaze nešto više iz Sjedinjenih Država nego iz eurozone koja je međutim poduzela važne korake u rješavanju grčke krize.

"Svjetska ekonomija odmaknula se korak od ruba i imamo razloga biti optimisti. Međutim optimizam nas ne smije uspavati i odvesti nas u lažan osjećaj sigurnosti. Još se uvijek moramo suočiti s velikim ekonomskim i financijskim ranjivostima", rekla je Lagarde istaknuvši da su financijski sustavi i dalje krhki zbog opterećenosti visokim javnim dugom u razvijenim gospodarstvima.

Kao drugi problem navela je rast cijena nafte što postaje problem globalnom razvoju. "I treće, raste rizik da će aktivnost u rastućim gospodarstvima u srednjem roku biti usporena", rekla je.

Lagarde je rekla i da treba hitno rješavati problem sve veće nezaposlenosti mladih te da sve zemlje moraju nastaviti s fiskalnim naporima ako svijet želi da se stabilizacija globalne ekonomije nastavi.

Pročitajte još:

- MMF i Svjetska banka: Stezanje remena i štednja Europu neće izvući iz gospodarske krize

- Šefica MMF-a: Europa mora progovoriti jedinstvenim glasom, prijeti kolaps svjetske ekonomije!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram