Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2012

Najčešće greške na razgovoru za posao: Kašnjenje, nedovoljna priprema, uljepšavanje životopisa...

Svatko je barem jednom u životu na razgovoru za posao napravio pogrešku koja ga je koštala radnog mjesta. Portal MojPosao proveo je anketu na gotovo 700 ispitanika i otkrio: u čemu kandidati najviše griješe...

Dobra priprema i informiranost o tvrtki preduvjet su uspješnog razgovora za posao no, upravo je nedostatak pripreme greška većine ispitanika (50%). "Nisam pitala hoće li biti testiranja, a trebalo je na engleskom jeziku napisati esej što mislim kakvo je to radno mjesto", objašnjava jedna ispitanica svoj "gaf" na razgovoru.

Neuspjeh na intervjuu doživio je i ispitanik koji se nije informirao o uslugama tvrtke i njihovoj ciljnoj skupini, kao i ispitanice koja je zbog loše poznavanja tvrtke na čiji se natječaj prijavila imala veliku tremu.  S druge strane, jedan od ispitanika se opravdava kako "tvrtke očekuju da znate sve o njima, čak i najmanju sitnicu koji niti ljudi, koji tamo rade, sigurno ne znaju."

Među ostalim greškama ovih ispitanika našla se greška ispitanice koja posao nije dobila jer je "odgovarala na pitanja u par riječi". Sasvim suprotno, jedan ispitanik svojom greškom smatra entuzijazam zbog kojeg je "previše pričao". "Previše sam htjela taj posao pa sam zvučala očajno," ističe jedna ispitanica dok je druga tijekom razgovora naprosto "'zablokirala": "Nevjerojatno, ali nisam se mogla sjetiti kako mi se zove šef".

Greška koja je i među samim ispitanicima izazvala najviše simpatija iskustvo je jedne ispitanice, koje ona sama ocjenjuje kao 'peh':

"Bila sam na testiranju u nekoj banci  i rekli su da će od nas 300 pozvati samo 10 ljudi na razgovor te da će nam to javiti istoga dana do 13 sati.” Kako je do tog vremena nitko nije nazvao, ispitanica je otišla u grad na kavu, obučena u traperice i japanke: “Nakon pola sata nazvali su doma, da se odmah pojavim na razgovoru. Mama mi je javila i trčala sam onako obučena jer se nisam imala vremena presvući. Da stvar bude još bolja, padala je kiša i uletjela sam tamo mokra do koljena. Ispričala sam se i prije nego što sam ušla unutra, ali onaj prvi dojam ništa nije moglo promijeniti. Znala sam da unatoč odličnim rezultatima na testiranju nemam nikakve šanse."

Za razliku od ove ispitanice, 9% ispitanika ankete zakasnilo je na razgovor za posao i tako napravilo grešku prije nego što je razgovor započeo ("Iako nisu primijetili, jer su i oni kasnili, ja sam im još i objasnila zašto sam zakasnila.") dok je njih 8% iznijelo netočne informacije u životopisu zbog kojih su propustili svoju priliku za zapošljavanje: "Krivi broj kontakta u životopisu" i "Uljepšavao sam svoj profil" samo su neke vrste neistinitih podataka koje su spomenuli ispitanici.

U slučaju 3% ispitanika najveća greška na razgovoru za posao bila je što im je usred razgovora – zazvonio mobitel.

Preostalih 30% ispitanika imali su potpuno različita iskustva što ukazuje na to koliko, zapravo, grešaka kandidati naprave tijekom razgovora za posao. Loša iskustva odnose se na tremu tijekom razgovora, ispitivače koji im se nisu svidjeli ili, kako tvrde, previše iskrenosti i otvorenosti tijekom razgovora ili pregovora oko plaće.

Pročitajte još:

- Najbolje plaće u Hrvatskoj imaju zaposlenici farmaceutskih i leasing tvrtki

- ISTRAŽIVANJE: Hrvati produktivniji “5 do 12″ i bolje rade pod pritiskom rokova

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram