Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2012

Pokajnici u slučaju Fimi Medije dobili višemjesečne zatvorske kazne, moraju vratiti 3,8 milijuna kuna

Sudsko vijeće prihvatilo je nagodbe koje su vezano za slučaj Fimi medije s Uskokom sklopili Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić. Papeš je osuđena na 11-mjesečnu bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a državi mora vratiti dva milijuna kuna. Bojan Dimić osuđen je na šest mjeseci zatvora za vratiti mora 1,8 milijuna kuna. Toliko su po tvrdnjama USKOK-a zaradili u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi...

"Nagodba, odnosno sporazum, bolje rečeno, je uvijek realno sagledavanje situacije u kojoj se netko nalazi. Tako je novi zakon predvidio, ako stranke imaju obostranih interesa, onda se to zaključuje. Što se nas tiče, ja smatram da je to za moju klijenticu najbolje", rekao je Mitko Naumovski, odvjetnik Lončar Papeš.

"Sve ovo što se stavlja našem klijentu na teret, stavlja se za vrijeme kada je na čelu HDZ-a bilo drugo vodstvo. Ovo aktualno vodstvo stranke sa tim inkriminacijama doslovno nema ništa", rekao je Tomislav Penić, odvjetnik HDZ-a. "Neki iskazi koji su dati u formi priznanja ne idu njemu u korist, ali mi ćemo vjerodostojnost tih ljudi dovoditi tijekom postupka u pitanje. Tu mislim, naravno na Barišića i Pavoševićku prije svega", rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Ive Sanadera.

Pripremno ročište trajat će čak tri dana. Na ročištu bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja zbog izvlačenja više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava. Odvjetnici bivšeg premijera Sanadera koji se, po optužnici, osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavili su da će uz svjedoke na pripremnom ročištu predložiti i provođenje nekoliko vještačenja.

USKOK je u slučaju Fimi medije, odnosno crnih fondova, podignuo optužnice protiv 11 osoba, među ostalim i HDZ-a kao pravne osobe. Uz Sanadera optuženi su i bivši HDZ-ov rizničara Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke.

Pročitajte još:

- Robert Ježić za Sanadera “organizirao” primitak 10 milijuna eura od MOL-a za “savjetničke usluge”

- USKOK podigao optužnicu u slučaju Fimi Media: Među optuženima HDZ i Ivo Sanader

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram