Zatvori
Poslovni Puls
17/03/2012

Slavko Linić najavio velike promjene: Tvrtke će uskoro plaćati PDV tek nakon naplate računa?

Prilikom gostovanja na poslovnoj školi Libertas ministar financija neočekivano je najavio neke revolucionarne promjene u poreznom sustavu...

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je kako Vlada sprema promjene u poreznom sustavu. Vjerojatno najvažnija promjena vezana je uz naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV). Ono što su poduzetnici zahtijevali još otkad je Borislav Škegro "uveo" PDV - Linić će konačno provesti u dijelo.

Naime, tvrtke PDV više neće plaćati po ispostavljenom računu, već nakon što se naplati izdani račun!

Linić smatra kako ova, revolucionarna (za naše pojmove), promjena neće usporiti punjenje državnog proračuna -  najavljuje da će planirani prihodi biti, ne samo ostvareni, već i premašeni. Zato će uslijediti rebalans proračuna kojim će smanjiti deficit i potreba za zaduživanjem. Na čemu se temelji Linićev optimizam? Prije svega on se uzda u značajno poboljašnje naplate poreza. Svi oni koji se nalaze na popisu dužnika bit će izloženi različitim pritiscima Ministarstva financija, piše Jutarnji.

Tako će primjerice tvrtke koje nisu podmirile doprinose, a isplaćuju plaću radnicima, to više neće moći obavljati putem platnog prometa u bankama.Kako je kazao Linić, "ubuduće će to morati raditi pješice, odlazeći u Finu i čekajući u redu". Kako je propala prvotna ideja da banke ne isplaćuju plaće ukoliko nisu uplaćeni i doprinosi, ili će ih same plaćati, čini se da je postignuo neko kompromisno rješenje.

Što kažete poduzetnici? Hoćete li lakše "disati" ako se PDV počne plaćati tek nakon naplate?

Pročitajte još:

- STRAŠNO: Od danas Hrvatska ima treću najvišu stopu PDV-a u Europskoj uniji

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram