Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2012

Radimir Čačić priznao prvi poraz: Hrvatska ove godine neće ostvariti rast od 0,8 posto

Iako je Vlada početkom godine predviđala gospodarski rast od 0,8 posto, čini se kako je surova realnost napokon ušla i u Banske dvore...

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je da će planirani gospodarski rast od 0,8 posto biti teško ostvariti i da nijedan od najavljenih investicijskih projekata nije spreman za trenutačnu primjenu.

U intervjuu Reutersu rekao ja da je važno rast zadržati oko nule, ali smanjenje potrošnje i istovremeno pomaganje rasta nije lagano.

Hrvatski državni dug narastao je na 64 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 42 posto tijekom drugog uzastopnog mandata prijašnje Vlade od 2008. do 2011. Istodobno je visoka državna potrošnja ostala nepromijenjena, dok su ulaganja svedena na nulu. "Ovogodišnji je Vladin zadatak promijeniti neugodnu sliku i zaustaviti dramatični slobodni pad", rekao je Čačić.

"Ako ostanemo na nogama i zadržimo rast oko nule, iduće bismo godine mogli upisati rast od dva posto, a u 2014. i 2015. tri ili četiri posto", istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade.

Hrvatska za ovu godinu planira ulaganja u energetiku i transport u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi eura u sklopu nastojanja da izbjegne recesiju prije pristupanja EU u srpnju 2013.

Istodobno mora smanjiti proračunski manjak kako bi sačuvala kreditni rejting. Čačić je kazao kako Vlada neće izravno ulagati. Oko dvije trećine ulaganja će doći iz državnih kompanija, koje će se nastojati zadužiti kod međunarodnih zajmodavaca i razvojnih fondova EU-a. Iznos od oko 400 milijuna eura trebao bi doći iz privatnog sektora.

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade priznao je da zasad nijedan projekt nije spreman za provedbu, ali je naglasio da su pripremne radnje u tijeku.

Pročitajte još:

- DOBRE VIJESTI: Padaju hrvatski CDS-ovi, tržišta povjerovala Milanovićevoj Vladi?

- Čačić o zadržavanju rejtinga: Cijela Europa je na koljenima, a mi smo uspjeli zadržati kreditni rejting

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram