Zatvori
Poslovni Puls
16/03/2012

MOŽE SE: Brodosplit ne gradi brodove, već goleme stupove za vjetroelektranu kraj Trogira

U vrijeme kad se teško breme neizvjesne privatizacije i još neizvjesnije sudbine nadvilo nad splitskim brodogradilištem, veseli svaki novi posao...

Posebno ako je riječ o poslovima kojima se škveru otvaraju vrata za tržište specijaliziranih poslova. Upravo ovih dana Brodogradilište specijalnih objekata - BSO punom parom radi na izradi golemih stupova za vjetroelektrane, doznaje Slobodna.

Riječ je od 20 stupova, svaki visine 77 metara i težine 130 tona. Naručitelj je poznata španjolska tvrtka “Acciona Windpower”, vodeća u svijetu u području obnovljivih izvora energije. Kompanija je dobila koncesiju za farmu vjetroelektrana na brdu Jelinak poviše Trogira. Ukupna instalirana snaga vjetroelektrane iznosit će 150 megavata.

"U zajedničkom konzorciju s tvrtkom “Tromont”, uspjeli smo dobiti posao koji nam široko otvara vrata za ulazak na tržište vjetroelektrana", ističe Damir Arapović, direktor BSO-a, u kojem se nadaju da bi Španjolci mogli naručiti još čeličnih stupova za vjetroelektrane.

Treba reći da se u BSO-u, nakon godina suše, konačno radi punom parom. Osim stupova za vjetroelektrane, škverani grade luksuznu jahtu za inozemnu kompaniju “Laplaine Management”, kao i trup luksuznog kruzera namijenjenog plovidbi Jadranom. Ako pobijedi na natječaju, BSO bi mogao graditi i jednu eksploatacijsku platformu za “INAGip”, tvrtku u suvlasništvu hrvatske Ine i talijanskog “Agipa”.

Smiješi se i manji posao izrade podvozja za željezničke vagone jedne američke kompanije, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte još:

- Evo prilike za Hrvatsku: Obnovljivi izvori energije mogu otvoriti 14.500 novih radnih mjesta

- Evo ideje: Brodogradilišta bi se preko noći preporodila ako krene izgradnja pomorskih vjetroelektrana!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram