Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2012

Zoran Milanović: Brodogradnja je važna, ali ne smije preživljavati pod pokroviteljstvom države i Vlade

Na početku današnje sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović izjavio je kako je zadatak ove vlade očuvanje brodogradnje, no, dodao je da više neće moći pod državnim patronatom preživljavati i stvarati gubitke...

"Odluke o brodogradnji koje ćemo uskoro donositi neće biti popularne, ali su nužne", rekao je premijer Zoran Milanović. "Pred nama je zadatak da očuvamo hrvatski socijalni model i ono što je stvarano desetljećima. Mi smo vlada lijevog centra i očuvanje socijalne države i pravde naš je zadatak, i tu neće biti velikih kompromisa", kazao je Milanović, a prenosi HRT.

Inače,  u Banskim dvorima na razgovoru s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem bio je i privatni investitor Danko Končar. Još jednom je potvrdio ozbiljne namjere u privatizaciji triju škverova te dodao da njegova Jadranska ulaganja čekaju vladinu odluku o privatizaciji brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Kraljevica već dvije godine.

"Prvu ponudu za Brodotrogir podnijeli smo prije dvije godine, sve naše dosadašnje ponude Vlada je prihvaćala i u tim ponudama nema nikakvih izmjena", naglasio je Končar. Što se tiče sumnji u kvalitetu njegovih jamstava, Končar je ustvrdio da nikada nije ni nudio bankarska jamstva nego korporativna jamstva.

U vezi otpuštanja radnika, o čemu se u javnosti polemiziralo proteklih dana, Končar je podsjetio da programi restrukturiranja brodogradilišta, koje su prihvatili Europska komisija, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, sindikati i uprave brodogradilišta, predviđaju zbrinjavanje, a ne otpuštanje nekih radnika, što bi trebala financirati država.

Također je ocijenio spornim iznos koncesije za pomorsko dobro, ustvrdivši da to škverovi jednostavno ne mogu plaćati.

Nenad Končar izjavio je u sinoćnjem HTV-ovom Otvorenom kako ne ucjenjuju vladu te da imaju jamstva i novac. Istodobno ističe da će zbog stanja u brodogradnji restrukturiranje biti dublje nego što se prije mislilo.

Nenad i Danko Končar s partnerima iz njemačke tvrtke Siag obišli su jučer pogon brodogradilišta 3. maja u uvali Peškera na otoku Krku te brodogradilišta 3. maj i Kraljevica. Uz ta dva brodogradilišta, Končar je ponuđač i za kupnju Brodotrogira. "Stojimo pri naše tri ponude u ukupnom iznosu od 183 milijuna eura", kazao je Končar. Končar se osvrnuo na izjavu ministra Slavka Linića da je neodgovoran partner za brodogradilišta. Vjeruje da bi promijenio svoje mišljenje da ga upozna jer je, kaže, ozbiljan investitor.

Što se tiče radnika pouzdano se ne zna koliko će ih biti otpušteno. Končarovi kažu da nitko nije spominjao brojku od 1500 radnika viška. A oni koji to budu dobit će, kako je rečeno, stimulativne otpremnine.

Pročitajte još:

- Dobar posao u Azerbajdžanu: Naručena dva broda iz hrvatskih brodogradilišta

- Kako sada stvari stoje, hrvatska brodogradnja ipak će preživjeti i ući u nešto mirnije vode

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram