Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

Dr. Doom se vratio: Nouriel Roubini kaže da nas čeka pakao s cijenama nafte ako krene invazija na Iran

Američki ekonomist Nouriel Roubini prognozirao je kako će cijena nafte skočiti na 180 ili čak 200 dolara po barelu ukoliko zarate Izrael i Iran, što će dovesti do potpunog kaosa na tržištu...

"Zadnje tri velike globalne recesije bile su uzrokovane geopolitičkim šokom na Bliskom istoku, koji je vodio velikom rastu cijena nafte", kazao je "Dr. Doom" Nouriel Roubini u razgovoru za Foreign Policy, prenosi Index.

Njegov kolega Ian Bremmer, koji je također sudjelovao u razgovoru, ipak  smatra kako su male šanse da dođe do tog rata, makar ne do jeseni, odnosno američkih izbora u studenom.

"Obamina administracija ne želi se upuštati u vojni napad na Iran. Sigurno je da će se toj varijanti odupirati svim snagama, barem do izbora", objasnio je Bremmer. Smatra kako napad ne misli poduzeti ni Netanyahu, već se samo pretvara kako će napasti, a u prilog mu ne ide ni činjenica da 58 posto građana ne želi napad na Iran.

Roubini i Bremmer nisu se libili koristiti zanimljive metafore kako bi opisali aktualne odnose i situacije na geopolitičkoj karti svijeta. Tako je Roubini razvoj situacije u Europi okarakterizirao kao "željezničku nesreće koja se odigrava u slowmotionu". "Nezaposlenost raste, recesija se produbljuje, izbori u Francuskoj bi mogli poremetiti stvari, referendum u Irskoj, izbori u Grčkoj – ima puno elemenata koji potencijalno plaše tržišta", ističe Roubini.

Jednako poetičan bio je i Bremmer koji je Kinu okarakterizirao kao "jureći automobil na cesti, koji u jednom trenutku nailazi na zavoj, a volana nema".

Isto tako, obojica su iskazala zabrinutost zbog činjenice da bi nestabilnosti u Kini i Rusiji mogle zapravo dovesti do približavanja Moskve i Pekinga, koji bi kao osovina mogli nastupiti prema SAD-u.

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini: Iako situacija izgleda nešto optimističnije, evo što nas sve može baciti u novi kaos

- Nouriel Roubini: Nije dovoljna štednja, Europi je potrebna politika koja će stimulirati novi ekonomski rast

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram