Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

Najbolje plaće u Hrvatskoj imaju zaposlenici farmaceutskih i leasing tvrtki

MojaPlaća.hr je aplikacija koja prati iznose plaće za pojedina radna mjesta u Hrvatskoj i omogućuje usporedbu s plaćama u regiji: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Nastavak je Istraživanja o visini plaća koje portal MojPosao provodi od 2005. godine...

Prosječna plaća za proteklo razdoblje u 2012. godini iznosi 5.788 kuna što je 2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pribrojimo li neto plaći bonuse i božićnice tada se visina prosječne plaće penje na 5.939 kuna. Razlika u plaćama muškaraca i žena ove se godine smanjila - muškarci trenutno imaju u prosjeku 13% višu plaću od žena, dok je u 2011. ta razlika iznosila 18%.

Kada se analiziraju plaće po djelatnostima, najbolje su plaćeni zaposlenici u leasing tvrtkama te farmaciji, s plaćama 29% odnosno 28% iznad prosjeka. Zadovoljni mogu biti i zaposleni u Telekomunikacijama s plaćama koje su 27% veće od prosjeka te Informacijskim tehnologijama (IT-u) s plaćama 24% većim od prosjeka.

Najniže plaće zabilježene su u ugostiteljstvu (restoranima, kafićima i barovima), obradi drveta i proizvodnji namještaja te uslužnim djelatnostima.

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Vukovarsko- srijemskoj, Bjelovarsko- bilogorskoj te Virovitičko- podravskoj županiji (sve navedene županije imaju plaću 18% nižu od prosjeka). Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 11% iznad prosjeka. Dok Zagrebačka županija ima plaću jednaku prosjeku, sve ostale županije u Hrvatskoj imaju plaću nižu od prosjeka.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 46% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 98% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Portal MojPosao pripremio je i ovu sjajnu infografiku:

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram