Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

Najbogatiji europski gradovi su London, Luksemburg, Bruxelles i Hamburg

Najbogatiji grad u Europi je London, gdje je ukupna ekonomska aktivnost 78.000 eura po stanovniku mjereno kupovnom moći, a slijede Luksemburd, Bruxelles, Hamburg i Muenchen, podaci su Europskog statističkog zavoda Eurostat koji je analizirao kupovnu moć u evropskim regijama...

Bratislava se, prema bruto nacionalnom dohotku izraženom u kupovnoj moći, probila među deset regija u EU koje imaju najrazvijeniju privrednu aktivnost. Kupovna moć Slovaka iz Bratislave je 1,8 puta viša nego kupovna moć prosječnog Europljanina, prenosi HRT.

Najsiromašnije regije su dvije u Bugarskoj i dvije u Rumunjskoj. Kupovna moć građana tih pokrajina je oko 27 posto kupovne moći prosječnog Europljanina.

Italija i Francuska su zemlje koje se kao cjeline smatraju prosječnim. Francuski prosjek pada zbog nekoliko bivših kolonija u Oceaniji, a Italija ima velike razlike između sjevera i centra s jedne strane, i juga s druge strane.

Prema Eurostatu, 39 je regija koje ostvaruju BDP po stanovniku veći od prosjeka za 1,25 puta.

Među njima je osam regija u Njemačkoj, pet u Nizozemskoj, po četiri u Italiji i Austriji, po tri u Belgiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, dvije u Finskoj, po jedna u Češkoj, Danskoj, Irskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Od 65 regija s BDP nižim od tri četvrtine prosjeka u EU, petnaest ih se nalazi u Poljskoj, po sedam u Češkoj i Rumuniji, šest u Mađarskoj, pet u Bugarskoj, po četiri u Grčkoj, Francuskoj (redom prekomorske oblasti) i u Italiji, te po tri regije u Portugalu i Slovačkoj, dvije u Velikoj Britaniji, po jedna u Španjolskoj, Sloveniji, Estoniji, Latviji i Litvi.

Pročitajte još:

- Pogledajte UBS-ov popis TOP 20 najskupljih gradova na svijetu! Europa dominira

- TOP 10 najbogatijih država na svijetu: Na vodećim mjestima Katar, Luksemburg i UAE

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram