Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2012

BiH ima stopu nezaposlenosti od 43 posto, a njihovi državni dužnosnici plaćeni bolje od EU prosjeka

Još jedna tužna i tipično balkanska statistička priča...

Plaće državnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini su do šest puta veće od njezina prosjeka, dok je za 40 posto bolje plaćena njezina administracija, čime ta zemlja izdvaja najviše novca u ovom dijelu Europe za javnu upravu u odnosu na BDP, pokazala su istraživanja koja je u srijedu objavio Glas Srpske.

"U BiH su izdvajanja (za javnu upravu) razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i značajno viša nego u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja čak 13,1 posto svog BDP-a za plaće u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga", navodi se u izvještaju Centra za zastupanje građanskih interesa u BiH (CPI), prenosi HRT.

Dodaje se da je takvo stanje neodrživo i poziva na smanjivanje javne potrošnje. Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna maraka (oko 380 milijuna eura) godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaće u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, plaća i provođenje ušteda.

Istodobno u izvješću Svjetske banke se navodi da je u proteklih pet godina u BiH došlo do povećanja izdvajanja za plaće u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini. U zemljama Europe se za plaće izdvaja značajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji, navodi Glas Srpske.

Prema istraživanju bosanskohercegovačkog Centra za istraživanja i studije (GEA) ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaće tri puta veće od prosjeka, dok su u BiH veće od šest prosječnih plaća. U Norveškoj i Belgiji političari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosječnu plaću, a u Njemačkoj i Letoniji njihove plaće dvostruko su više od nacionalnog prosjeka. S dvije i pol prosječne plaće zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka.

Pročitajte još:

- U susjedstvu katastrofa: U BiH gotovo 520.000 nezaposlenih!

- BiH paradoks: U zemlji s više od pola milijuna nezaposlenih razmišljaju o gradnji staze za Formulu 1

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram