Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2012

Slovenski ekonomist: Europska unija postaje anti-demokratski projekt političara i bankara

Jedan slovenski ekonomist neviđenom je žestinom kritizirao upravljačke strukture Europske unije...

"Fiskalni pakt i nova monetarna politika Europske središnje banke (ECB) izazivaju sve više nezadovoljstva, prijete stagflacijom te dovode u pitanje legitimitet Europske unije", ocijenio je u razgovoru za Slovensku televiziju ekonomist Bernard Brščič s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, prenosi HRT.

- Bečki profesor ekonomije: Hrvatska ulazi u Europsku uniju u trenutku njezine dezintegracije

"Mislim da su Češka i Velika Britanija u pravu, Europska unija postaje antidemokratski projekt eurokrata, bankara i političara koji svoju budućnost vide na dobro plaćenim mjestima u Bruxellesu. Oni protiv volje naroda žele nastanak eurofederacije, odnosno Sjedinjenih Europskih Država s ograničenom suverenošću država članica", kazao je Brčič dodavši da je među građanima država u EU-u sve više gnjeva i nezadovoljstva stalnim pokušajima spašavanja zaduženih država novcem poreznih obveznika.

Tvrdi da zbog nametanja fiskalne štednje s jedne te ekspanzivne monetarne politike koju provodi novi guverner ECB-a Mario Draghi s druge strane Europi prijeti kombinacija recesije i inflacije (stagflacija). Ako do toga dođe, bit će kriva postojeća politička kasta te poslovne i središnje banke jer se nameće neodrživi model spašavanja prezaduženih država koji odgovara samo bankama i financijskom sektoru.

Brčič smatra da nepotrebnu i pretjeranu ekonomsku regulaciju koju provodi Europska komisija preko zakona nastalih u "eurobirokratskim labirintima" treba demokratizirati, a gospodarstvu dati priliku za oporavak deregulacijom, kako bi se oslobodio prostor za njegov rast. Dodao je da ga mnoštvo ekonomskih pravila što ih uvodi EU podsjeća na sustav središnjeg ekonomskog planiranja u bivšoj Jugoslaviji.

Pročitajte još:

- Ljubo Jurčić: Nemojmo očekivati da će EU sada plaćati naše dugove i rješavati naše probleme

- Zoran Milanović: Znamo da situacija u Europskoj uniji nije idealna, ali to je i dalje najbolji izbor za Hrvatsku

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram