Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2012

Zbog rasta PDV-a na 25 posto u veljači zabilježen lagani porast prodaje novih automobila

Hrvatsko tržište automobila, prema rezultatima istraživanja agencije Promocija plus, zabilježilo je u veljači lagani porast prodaje novih automobila u odnosu na isti mjesec lani...

Naime, u najkraćem ovogodišnjem mjesecu registrirana su 3563 nova vozila, dok je lani ta brojka iznosila 3337 primjeraka što predstavlja povećanje od 6,8 posto.

Ovaj relativno dobar rezultat može zahvaliti u prvom redu novim poreznim propisima koji su stupili na snagu 1. ožujka (povećanje PDV-a na 25 posto, te ukidanje povlastice odbijanja pretporeza za kupnju automobila na tvrtku) tako da su mnogi požurili u salone. To se najbolje vidi po činjenici da je prodano više automobila iz premium segmenta poput Audija ili BMW-a, zaključuje Slobodna.

U prva dva mjeseca ove godine tržište bilježi porast od šest posto, jer su u siječnju i veljači 2012. prodana 7053 nova automobila što je za 401 komad više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, veljača je bila bolja i od ovogodišnjeg siječnja, doduše za samo 73 novoregistrirana primjerka. Treba očekivati da će se sličan prodajni rezultat ostvariti i tijekom ožujka, jer će biti registrirani automobili za koje su računi izdani do zadnjeg dana veljače, piše Slobodna Dalmacija.

U veljači je najprodavaniji model bila Opel Astra sa 178 novih registracija ili 5 posto tržišnog udjela. Škoda Octavia je druga sa 118 komada, Volkswagen Golf treći – 115, četvrti je Peugeot 308 (110 primjeraka), a peti Volkswagen Passat (108).

U prvih deset u veljači od modela su još Citroen C4 (102), Renault Megane (97), Hyundai i30 (85), Kia Rio (79) i Volkswagen Polo (75).

Pročitajte još:

- Hrvatska u nikad težoj gospodarskoj situaciji, a lani prodano čak 2.650 luksuznih BMW-a, Audija, Ferrarija…

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram