Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2012

Svjetsko tržište: Stopa nezaposlenosti 8,3 posto u SAD-u, pad industrijske proizvodnje u Francuskoj...

Suficit tekućeg računa platne bilance Njemačke iznosio je 8 milijardi eura u siječnju što u odnosu na prosinac predstavlja smanjenje za 13,2 milijardi eura....

Konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena u Njemačkoj potvrđuju prve rezultate (inflacija je iznosila 2,3% godišnje, odnosno 0,7% mjesečno). Suficit robne razmjene Njemačke s inozemstvom iznosio je u siječnju 13,1 milijardu eura (iznad očekivanja). Pri tome su i uvoz i izvoz zabilježili blagi rast od čega je izvoz iznosio 85,9 milijardi eura dok je uvoz iznosio 72,8 milijardi eura. Industrijska proizvodnja u Francuskoj je zabilježila pad veći od očekivanja te je na godišnjoj razini stopa pada iznosila -1,5% dok je na mjesečnoj razini zabilježen blagi rast od 0,3 posto. Pri tome je najveći doprinos padu imala proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda koja je zabilježila pad od 16,9% godišnje (odnosno 11,1% mjesečno).

Robna razmjena s inozemstvom u SAD-u bilježi povećanje deficita. Tako je na kraju siječnja deficit iznosio 52,6 milijardi dolara (najviša razina od kolovoza 2008.) što je posljedica rekordnog rasta uvoza. Zaposlenost u SAD-u povećana je za 227 tisuća novih zaposlenih što je iznad očekivanja. Pri tome je najveći pad zabilježen u građevinskom sektoru (-13 tisuća zaposlenih) dok je najveći rast zabilježen u privatnom uslužnom sektoru (+209 tisuća zaposlenih). Stopa nezaposlenosti unatoč tome se zadržala na 8,3% u veljači.

Na američkom tržištu osim ekonomskih objava u tjednu pred nama u fokusu je najavljeni sastanak FOMC-a koji ne bi trebao donijeti iznenađenja. Ipak, poboljšana makroekonomska situacija i pozitivni trendovi na tržištu rada sugeriraju da će FED biti suzdržan u pogledu daljnjih mjera monetarnog popuštanja. Prinosi na desetogodišnje američke obveznice od studenog se kreću između 1,8% i 2%, a oko potonje razine prinos se kretao i cijeli protekli tjedan.

U svjetlu visokih i rastućih cijena nafte te povezanih strahovanja glede oporavka gospodarstava prinosi ne bi trebali bitnije premašivati razinu od 2% barem još neko vrijeme. Na europskom tržištu visoka likvidnost trebala bi i dalje podržavati blagi pad EURIBORA te njemačke državne obveznice. Na primarnom tržištu izdanja obveznica najavili su Nizozemska (ut.), Italija (sri.), Španjolska i Francuska (čet.), prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram