Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2012

Sabor je jednoglasno ratificirao pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije

Sabor je jedoglasno potvrdio pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije. Glasovalo je 136 zastupnika....

Ovoj izuzetno važnoj sjednici nazočili su svi članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora predvođeni papinskim nuncijem u Hrvatskoj Mariom Robertom Cassarijem, prenosi HRT.

"EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života i više razine sigurnosti na skali indeksa sreće ljudi, ali je EU za našu generaciju i cilj. Tih ciljeva će biti još, no ovo je jedan od onih važnih ciljeva u životu", rekao je, među ostalim, premijer Zoran Milanović u raspravi. Dodao je kako vjeruje da Hrvatska može iskoristiti EU na pozitivan način, za stvaranje jače, uspješnije i kvalitetnije države u kojoj će ljudima biti bolje u kojoj će ljudi biti samosvjesni, sigurni i dobro se osjećati.

EU je prvi politički konsenzus u Hrvatskoj, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Za nas je EU i cijeli proces pristupanja bio nešto puno više i na prvom mjestu to je bila izgradnja države, izgradnja institucija koje nismo imali a danas ih imamo", dodala je. Zahvalila je građanima, Saboru, pregovaračkom timu, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i drugim ministarstvima, te svima koji su tome pridonijeli.

Podsjetimo, Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja EU-u potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU-a. Ugovor o pristupanju mora potvrditi 27 članica EU-a, a do sada su ga ratificirale Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Pročitajte još:

- Sabor prihvatio tri amandmana vladajućih i izglasao proračun za 2012. godinu

- Ma kakav kapitalizam – živimo u državi gdje je politika uvjerljivo najprofitabilnija djelatnost

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram