Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2012

Hrvati više vjeruju stranim medijima nego domaćim, televizija i dalje najvažniji izvor informacija

Većina građana Hrvatske vjeruje da je budućnost zemlje u EU-u, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometra...

Zemlja koju građani Hrvatske doživljavaju sebi najbližom jest Njemačka (35%), zatim Slovenija (27%) i Austrija (26%). Istodobno, potpora građana članstvu susjednih zemalja u EU vrlo je niska. Nešto malo više od polovice (51%) zauzima se za članstvo BiH u EU dok su sve druge zemlje kandidati ili potencijalni kandidati dobili nižu potporu. Istraživanje je pokazalo da gotovo 60% Hrvata vjeruje da je budućnost zemlje u EU, a 22% snažno se protivi toj tvrdnji.

Pripadnici dobne skupine od 55 nadalje najžešći su pristaše i EU-a i eura. Mlađa generacija skeptičnija je glede članstva. Više od 40% građana očekuje osobnu korist od članstva dok ih 18% misli da će ono njima osobno biti kontraproduktivno. Velik dio, njih 39%, smatra da članstvo zemlje u EU neće donijeti ni koristi ni štete njima osobno dok se dvije trećine ispitanika slaže da će članstvo biti pozitivno za hrvatsko gospodarstvo, nešto manje od polovice smatra da će pozitivno biti i uvođenje eura. Oko 81% Hrvata misli da će se ulaskom u EU podići cijene.

Više od tri četvrtine ispitanika misli da će članstvo donijeti više stranih investicija i ojačati turizam u Hrvatskoj dok gotovo tri četvrtine drži da će se poboljšati gospodarsko stanje. Bez obzira na to jesu li pristaše ulaska Hrvatske u EU ili su protiv, 80% ispitanika vjeruje u pozitivne učinke Schengena. Istraživanje je pokazalo da Hrvati vole živjeti u svojoj zemlji (89%) i imaju povjerenja u njezinu budućnost (78%).

Hrvati više vjeruju stranim medijima nego domaćim. Ukupno, televizija je najvažniji izvor informacija u Hrvatskoj. Mladi se ipak više oslanjaju na internet nego na televiziju. Istraživanje "Hrvatska i EU" provedeno je od 28. do 30. studenoga 2011. na uzroku od 1.019 osoba starijih od 15 godina. Ono je provedeno nakon završetka pregovora, ali prije parlamentarnih izbora 4. prosinca, potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca i prije referenduma održanog 22. siječnja.

Pročitajte još:

- Hrvatska pošta pokreće vlastitu digitalnu televiziju i planira napad na HT-ov MAXtv

- MEDIJI: HRT uskoro ponovno pokreće svoj treći televizijski program!

Foto: Arhiva

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram