Zatvori
Poslovni Puls
08/03/2012

Evo kako su lešinari iz Goldman Sachsa na Grčkoj u samo jednom danu zaradili 600 milijuna eura

Američka investicijska banka Goldman Sachs značajno je pridonijela grčkoj krizi i rastu duga...

Bloomberg je jučer objavio da je upravo ta banka još 2001. Grčkoj odobrila komplicirani kredit kojim je Grčka, već na dan sklapanja ugovora, banci dugovala 600 milijuna eura više nego što je posudila, ispričao je Spyros Papanicolaou koji je 2005. preuzeo grčku Državnu agenciju za upravljanje dugovima, prenosi Index.

Papanicolaou i njegov prethodnik Christoforos Sardelis prvi su put iznijeli u javnost detalje o ugovoru koji je kamuflirao stvarno stanje grčkoga duga kako bi Grčka zadovoljila zahtjeve EU-a. Papanicolaou i Sardelis tvrde da Grčka u to vrijeme nije znala na što je pristala te da je bila nekompetentna prosuditi rizik i cijenu kredita.

"Dogovor s Goldman Sachsom je vrlo seksi priča o dva grešnika", rekao je Sardelis, koji je nadzirao potpisivanje.

Instantna dobit GS-a ilustrira opasnosti koje vrebaju iza kompleksnih tajnih kredita čije kamate i provizije nisu unaprijed određenee. Grčka je tako 2001. posudila 2,8 milijardi eura, dug je već istoga dana narastao za 600 milijuna eura. 2005., kada je Papanicolaou preuzeo dužnost, dug za isti kredit već je iznosio 5,1 milijardi.

Radi se o tajnom kreditu kojim je zadužena država htjela fiktivno umanjiti strani dug trgujući derivativama. Goldman Sachs je bio koordinator te akcije, ali je zapravo izvukao profit.

U Bloomenrgovom se tekstu govori o raznim detaljima sporazuma. Spominje se tako i odredba da se transakcije između Goldman Sachsa i grčke vlade sastoje od zamjene duga izraženog u dolarima i jenima u euro, i to po starom tečaju. To je bio mehanizam koji je implicirao smanjenje duga, kao i dogovor o zamjeni kamatnih stopa (s fiksnih na nefiksne i obrnuto).

Međutim, cijena tih zamjena se povisila i GS je Grčkoj naplatio vrlo velike provizije. Uzrok tomu bilo je i stanje na svjetskim burzama nakon napada 11. rujna kada su kamate počele vrtoglavo rasti.

Goldman Sachs je, očekivano, odbio odgovoriti koliko je zaradio na zamjenama kamatnih stopa. Glasnogovornica britanske podružnice Fiona Laffan tek je rekla su sporazumi provedeni u skladu sa smjernicama Eurostata.

"Grčka je mijenjala kamatne stope kako bi smanjila odnosj javnog duga prema BDP-u jer se Mastriškim ugovorom od svih zemalja članica EU-a zahtijeva da pokažu finacijski napredak", napisala je Laffan. "Zamjene kamatinih stopa bile su jedan od mehanizama kojima su se mnoge europske vlade koristile kako bi zadovoljile kriterije ugovora", dodala je.

Pročitajte još:

- Iz vedra neba: Šef Goldman Sachsa Lloyd Blankfein javno podržao istospolne brakove (VIDEO)

- Goldman Sachs upozorava: Europi nije potrebna štednja već novi gospodarski uzlet

Foto: Flickr/Fortune MPW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram