Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Mirando Mrsić: Ako ne želimo krah mirovinskog sustava, moramo imati barem dva milijuna zaposlenih

Trenutno imamo oko 1,4 milijuna zaposlenih, a ministar Mrsić kaže da bismo ih morali imati najmanje dva milijuna ako ne želimo potpuni krah mirovinskog sustava...

"Da bi imala održiv mirovinski sustav Hrvatska treba imati dva milijuna zaposlenih. To je cilj za deset i više godina, ali je sada trenutak da se pokrenu promjene - da se ljudi obrazuju za zapošljiva zanimanja, a ne kao sada za Zavod za zapošljavanje", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Zagrebu, na završnoj konferenciji projekta "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova".

Mrsić je dodao da je svega dva do tri posto građana uključeno u neku obrazovnu aktivnost, a upravo je cjeloživotno obrazovanje jedna od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada. Uz to, kazao je, potrebno je ojačati rad sektorskih vijeća koja bi se trebala baviti analizom tržišta rada i upisnim kvotama za zanimanja koja se traže.

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić istaknula je kako je Ministarstvo počelo raditi na strategiji obrazovanja odraslih, jer će se u budućnosti na tržištu rada tražiti visoko obrazovane osobe. Smatra kako Hrvatska ima za to ima dobar zakonodavni okvir sa 467 ustanova, a kao članica EU-a moći će računati i na zavidna materijalna sredstava za prekvalifikacije radnika.

Program IPA EU "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova", vrijedan je pet milijuna eura, a jedan je od najvažnijih njegovih rezultata i 20 ugovora sa 58 ustanova o dodjeli bespovratnih sredstava za obrazovanje odraslih. Razvojem novih i modernizacijom postojećih programa omogućeno je besplatno osposobljavanje 2850 polaznika, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo.

Pročitajte još:

- 35 posto mladih nezaposleno, a škole i fakulteti proizvode zanimanja za Zavod za zapošljavanje

- Sindikati optužuju Vladu da nezaposlene prisilno tjera u zonu sive ekonomije

Foto: Vlada, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram