Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Malo optimizma: Trgovina na malo u siječnju je ostvarila godišnji rast od 1,9 posto

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u siječnju porasla realno za 1,9% u odnosu na siječanj 2011. godine, dok je nominalna godišnja stopa rasta iznosila 3,6 posto...

Na mjesečnoj razini zabilježen je razmjerno snažan pad (od 22,2% realno, odnosno 22,6% nominalno), no takva su kretanja sezonskog karaktera i uobičajena su za siječanj u kojem je potrošnja značajno manja nego u blagdanskom prosincu.

Nakon prosinca, u kojem je zabilježen blagi godišnji pad maloprodaje, siječanj je donio rast, koji ne odstupa značajnije od stopa koje smo vidjeli tijekom prošle godine. Nakon snažnog pada u 2009. godini, od sredine 2010. godine trgovina na malo uglavnom bilježi slabe godišnje stope rasta. Stoga se čini da su potrošači uglavnom prilagodili svoje navike pogoršanim gospodarskim uvjetima, odnosno gospodarskom padu, rastu nezaposlenosti, stagnaciji realnih dohodaka i neizvjesnosti.

"Uz blage godišnje stope rasta i snažan prethodni pad ne možemo govoriti o zamahu i oporavku maloprodaje. Nužan preduvjet za to je gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta. S jedne strane, u 2012. ne očekujemo rast gospodarstva, a posljedično ni rast zapošljavanja i realnih dohodaka. S druge pak strane, rast PDV-a na 25% i određena poskupljenja komunalnih usluga smanjit će raspoloživi dohodak. Zbog toga, u ovoj godini očekujemo blagi pad trgovine na malo pa je upitno hoće li fiskalni učinak povećanja PDV-a biti u skladu s Vladinim očekivanjima", stoji u analizi RBA analitičara.

"Blagi oporavak maloprodaje očekujemo tek u 2013. godini, kad bi se i optimizam potrošača trebao oporaviti. Međutim, u srednjem roku ne očekujemo da će trgovina na malo odnosno osobna potrošnja predvoditi gospodarski oporavak, nego da će slijediti njegov rast", zaključuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- Dogodilo se čudo – Hrvati ipak stegnuli remen na prosinačkom blagdanskom shoppingu

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram