Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Procurio tajni dokument: Grčki bankrot za Europu bi stvorio štetu tešku više od 1.000 milijardi eura!

Evo što bi se moglo dogoditi ako Grčka zaista bankrotira...

Institut za međunarodne financije (IIF) smatra da bi grčki bankrot vjerojatno zahtijevao pomoć izvana za Italiju i Španjolsku te uzrokovao više od 1.000 milijardi eura štete. Stoji to u povjerljivom dokumentu IIF-a do kojega je došao Reuters. Dokument je datiran na 18. veljače. IIF zastupa privatni sektor u pregovorima s Atenom o zamjeni starih grčkih obveznica novima.

U slučaju grčkog bankrota Irska i Portugal trebale bi dodatnu pomoć izvana kako bi se zaštitile od posljedica, što bi u petogodišnjem razdoblju moglo koštati 380 milijardi eura. Znatnu potporu trebale bi i Španjolska i Italija, što bi moglo koštati dodatnih 350 milijardi eura. Znatno bi se povećali i troškovi dokapitalizacije banaka, koji bi mogli lako dosegnuti 160 milijardi eura, stoji u dokumentu.

Ako ne dobije potporu, Europska središnja banka vjerojatno će pretrpjeti značajne gubitke, navodi se u dokumentu, uz procjenu da izloženost središnje banke eurozone u Grčkoj iznosi 177 milijardi eura i da je time trostruko veća od njezine kapitalne osnovice.

Pročitajte još:

- Noćna mora se nastavlja: Grčkoj će uskoro biti potrebno dodatnih 50 milijardi eura pomoći?

- Šefovi eurozone ne vjeruju Grcima: Moramo postaviti posebnog povjerenika zaduženog za Grčku

Foto: Arhiva/Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram