Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2012

Damir Novotny i dalje sije pesimizam: Može nam biti samo još gore, još dramatičnije!

Analitičari Damir Novotny nije previše optimističan čak i nakon što je Fitch zadržao hrvatski kreditni rejting na postojećoj BBB- razini...

Ekonomski analitičar Damir Novotny u razgovoru za PolitikaPlus malo je "dublje" objasnio što se događa, odnosno što se dogodilo i što će se dogoditi. A prognoze nisu niti izbliza sjajne. Hrvate čeka jedan žestoki udar, mnogo žešći od ovoga koji je uslijedio posljednjih mjeseci ili godina.

"Može nam biti samo još gora situacija, još dramatičnija. Možemo završiti kao Španjolci, Portugalci ili Talijani i Vlada može jedino slijediti primjer Iraca i Islanđana kako bi stvari krenule prema naprijed. Kada bi se i spriječio rast cijena one bi eksplodirale prije ili kasnije", ističe Novotny.

Naglašava da se trenutno ne može apsolutno ništa učiniti jer su stari dugovi došli na naplatu.

"Nikako se ne može u kratkom roku zaustaviti rast cijena jer Vlada to nema kako učiniti. Ako bi rezali trošarine, ne bi mogli plaćati autoceste, čiji krediti su stigli na naplatu. Zato u kratkom vremenu možemo imati situaciju gdje se po našim autocestama nitko ne vozi jer su preskupe, baš kao i gorivo, a uskoro očekujte i porez na autoprijevoz, kakav imaju Nijemci ili Francuzi", kaže Novotny.

"Može se nešto malo učiniti, a to je prekinuti monopol. Naime, Hrvati imaju 30 do 40 posto skuplje telefonske račune, hranu i stanovanje općenito. Irci i Islanđani su te troškove smanjili, vratili su građanima kupovnu moć i počela je potrošnja koja je potom izbavila te zemlje iz teške krize", zaključuje Novotny u kratkom intervjuu za PolitikaPlus.

Pročitajte još:

- RBA analitičari: Do kraja godine očekujemo realni pad BDP-a od 1 posto

- Neki ekonomisti preporučuju “rezanje” proračuna za čak 20 milijardi kuna

Foto: YouTube

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram