Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2012

Pravimo se da smo iznenađeni: Vladimir Putin je novi/stari predsjednik Rusije

Ruska Federacija je dobila novog/starog predsjednika...

Ruski premijer Vladimir Putin osvaja 63 posto glasova birača u prvom krugu predsjedničkih izbora nakon prebrojavanja glasova s 21 posto biračkih mjesta.

- Ovi Rusi nisu normalni, evo još jedan (pre)sexy politički tv spot za Vladimira Putina (VIDEO)

Komunist Genadij Zjuganov na drugom je mjestu sa 17,4 posto glasova. Za treće mjesto bore se populist Vladimir Žirinovski i neovisni kandidat, bogataš Mihail Prohorov koji osvajaju po 7,5 posto glasova. Peti kandidat za predsjednika, centrist blizak Kremlju Sergej Mironov osvaja 3,7 posto.

Putin, u pratnji supruge Ljudmile, koja se gotovo nikada ne pojavljuje u javnosti, osim u iznimnim situacijama, svoju je građansku dužnost obavio među prvima. Kaže, spreman je na pobjedu i na obveze koje ga očekuju kao predsjednika.  Kršenja izbornih pravila bilo je mnogo, a organizacija Golos smatra da ih ima kao i na predsjedničkim izborima 2008.

Novinar agencije France Pressea vidio je na Močvarnom trgu u Moskvi više od stotinu autobusa kojima su u prijestolnicu stigle tisuće mladih iz drugih krajeva Rusije. Te osobe nisu htjele reći tko im je organizirao putovanje, ali su dodale da su došle samo kako bi glasovale za Vladimira Putina. Izborni zakon omogućuje građanima da glasuju na biračkom mjestu izvan prebivališta, što, upozorava oporba, olakšava prijevaru.

Predsjednik moskovskog izbornog povjerenstva Valentin Gorbunov odbacio je te optužbe, ocijenivši da su oni koji ih iznose vjerojatno plaćeni. Poslužio se riječima vlasti, koja smatra da oporbu financira Zapad.

Kako bi spriječio zloporabu, Putin je naredio da se na birališta postavi 180.000 web-kamera, po dvije na svako biralište, kako bi svatko mogao izravno pratiti tijek izbora na internetu. Putinova pobjeda proslavlja se na glavnima trgovima većih gradova. Protivnici planiraju danas izaći na ulicu kako bi zatražili "poštene izbore" i "Rusiju bez Putina".

Pročitajte još:

- TOP 10 NAJMOĆNIJIH: Njihova lica prepoznajete,ovo su najmoćniji ljudi u Europi

- Iz Rusije s ljubavlju: Dmitrij Medvedev MMF-u obećao 10 milijardi dolara za pomoć eurozoni

Foto: Flickr/Wikimedia, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram