Zatvori
Poslovni Puls
03/03/2012

Ulagači Hrvatsku percipiraju kao lijepu zemlju s previše birokracije i rigidnog radnog zakonodavstva

O ulagačkoj klimi u Hrvatskoj prošlog su se tjedna raspričali strani diplomati, redom kritizirajući Hrvatsku. Iako smo atraktivna zemlja, potencijalne investitore odbijamo sporom birokracijom, raznim nametima, ali i viznim režimom...

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 2008. bilježe pad. Te su godine iznosila 4,2 milijarde eura. Potom su 2009. bila gotovo prepolovljena i bila 2,3 mlrd. eura. Godinu kasnije, 2010., inozemna ulaganja bila su tek 280 milijuna eura. Prošle godine ipak se bilježi rast te je u prva tri tromjesečja bilo 1,048 mlrd. eura investicija, ali daleko je od investicija u 2008. - još uvijek četiri puta manje, piše HRT.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley uzrok nalazi u lošem odnosu prema ulagačima. "U Hrvatskoj danas ne postoji pozitivna ulagačka klima, to kažem kao prijatelj Hrvatske. Na svim je razinama odnos prema potencijalnim ulagačima neprijateljski, a na lokalnoj razini postoje brojne zapreke za njihove projekte", rekao je.

S tim tvrdnjama ne slaže se ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Mi smo vrlo odlučni da ove godine, kažem, dignemo duplo više investicija nego što je to bilo proteklih godina. Znači nešto preko dvije milijarde eura", optimističan je.

Šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren kaže da problem u Hrvatskoj nisu zakoni već njihova provedba. Ističe da uz nastavak borbe protiv korupcije također treba ubrzati proceduru kod investicija."Ulagačima je jako važna mogućnost da se predvidi što će se dogoditi s milijunima eura koje stavite na stol. Ako nakon toga nećete moći biti sigurni da ih sami posjedujete, to je vrlo važno", izjavio je.

O ulagačkoj klimi bilo je riječi i za posjeta austrijskog predsjednika, čija zemlja najviše investira u Hrvatsku. "Što se tiče ulaganja, željeli bismo da ona ostanu na visokoj razini. Zato smo hrvatskoj strani iznijeli niz prijedloga kako bismo poboljšali gospodarsku suradnju, da ona bude bez trzavica i zastoja te da uklonimo birokratske i druge zapreke", rekao je predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer.

Dodatni problem potencijalnim stranim ulagačima je strogi hrvatski vizni režim. Neke zemlje istočne hemisfere poput Rusije, Ukrajine, Indije, Kine, Filipina ulažu diljem svijeta, ali u Hrvatskoj je problem dobiti dozvolu za ulazak odnosno vizu.

"Filipinci su napravili jednu značajnu investiciju u riječku luku kupivši 51% kontejnerskog terminala na Brajlici. Bilo je problema dobiti vize za ljude koji su trebali doći čak za potpis tog ugovora", kazao je za Dnevnik 3 počasni generalni konzul Republike Filipina u Hrvatskoj Davor Štern.

Uz sve navedeno, kao najveće negativnosti za strance navode se: porezi, parafiskalni nameti, teškoće kod dobivanja radnih dozvola, ali i komplicirana i skupa dokumentacija koja prati bilo kakvo ulaganje.

Pročitajte još:

- 35 posto mladih nezaposleno, a škole i fakulteti proizvode zanimanja za Zavod za zapošljavanje

- Dolaze Britanci: Ulagači iz VB zainteresirani za Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram