Zatvori
Poslovni Puls
03/03/2012

Nešto se sprema: Barclays poručio svojim klijentima da počnu izvlačiti novac iz Hrvatske

"Novac kojim ste kreditirali Hrvatsku prebacite u Ukrajinu ili druge zemlje srednjoistočne Europe, poput Litve."...

Preporučila je to jedna od najvećih britanskih banaka, Barclays, svojim klijentima jer su njezini analitičari nakon posjeta Zagrebu uvjereni da hrvatska Vlada nije učinila dovoljno da izbjegne pad kreditnog rejtinga iz investicijskog u kategoriju junk (smeće).

Ipak, ističu da ne vjeruju da će pad kreditnog rejtinga za Hrvatsku imati iste posljedice kao u Mađarskoj. Nakon pada rejtinga, mađarska valuta je u siječnju zabilježila povijesni pad, a kamate na obveznice su u jednom danu rasle i za pola postotnog poena i sredinom siječnja iznosile su 11,3 posto.

Napominju i to da je kreditna agencija Fitch dala Hrvatskoj još malo vremena da pokaže spremnost na strukturne reforme, te ističu da je najveći problem to što je Vlada u proračunu za ovu godinu izabrala pravi smjer, ali da su promjene koje on donosi premalo i da su spore.

Analitičari Barclays banke Vladi zamjeruju da nije imala snagu riješiti najveće strukturalne probleme, golemi javni sektor i rigidno radno zakonodavstvo. Kao rješenje nude korjenite promjene na tržištu rada i internu devalvaciju, što je moguće provesti, primjerice, kroz rast cijena ili smanjenje plaća, jer su uvjereni da je mala šansa da se Hrvatska, koja ima 80 posto duga u euru, odluči za devalvaciju kune.

Sve su to razlozi na kojima se temelji procjena da će hrvatski rejting pasti krajem ovog mjeseca.

"ONI SU SE jednom opekli pa sad pušu i na hladno. Pada našeg rejtinga zasad nema", poručio je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić komentirajući ocjenu Barclaysa.

Pročitajte još:

- Jadranka Kosor ne odustaje: Zbog poteza moje vlade Hrvatska nije izgubila kreditni rejting!

Foto: 3.bp.blogspot.com, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram