Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2012

Svjetsko tržište: Nezaposlenost u Francuskoj skočila na 9,8 posto, pojačana potražnja za rizičnijim ulaganjima...

ILO stopa nezaposlenosti u Francuskoj je u posljednjem tromjesečju prošle godine zabilježila rast te je iznosila 9,8% (+0,1pb) tako je broj nezaposlenih osoba narastao na 2,678 milijuna...

Povećanje stope nezaposlenosti posljedica je usporavanja francuskog gospodarstva. PMI indeks prerađivačkog sektora eurozone, prema konačnim podacima, iznosio je 49 u veljači. Zabilježeni pad predstavlja negativan niz sedmi mjesec za redom dok je nezaposlenost dosegla najvišu razinu u više od 14 godina (10,7%). Stopa inflacije u eurozoni, mjerena indeksom potrošačkih cijena, zadržala se na razini od 2,7% godišnje u veljači (iako je očekivana njena blaga korekcija na 2,6%) prvenstveno pod utjecajem rastućih cijena energije. Stopa nezaposlenosti u Italiji zabilježila je neočekivani rast u siječnju te je s 8,9% narasla na 9,2% što je njena najviša razina od ožujka 2001. godine.

Osobni prihod u SAD-u zabilježio je stopu rasta manju od očekivanja u siječnju koja je iznosila 0,3% dok je osobna potrošnja rasla 0,2% nakon stagnacije u prosincu. Tržište rada u SAD-u nastavlja s oporavkom. Tako je, u četvrtom tjednu veljače, zabilježeno smanjenje broja zahtjeva za novonezaposlene za 2 tisuće te je ukupan broj iznosio 351 tisuću zahtjeva. Zahtjevi za nezaposlene u trećem tjednu veljače također su smanjeni za 2 tisuće te su iznosili 3,402 milijuna zahtjeva.

Jučer je na svjetskim tržištima obveznica prevladavalo optimistično raspoloženje pa je potražnju za sigurnim američkim i njemačkim državnim obveznicama zamijenila potražnja za rizičnijim ulaganjima (korporativne obveznice i obveznice zemalja periferije eurozone). Francuska i Španjolska su održale aukcije obveznica uz vrlo dobar interes investitora nakon što je ESB drugom LTRO operacijom omogućila jeftina sredstva bankama eurozone pa su francuski, španjolski, ali i talijanski prinosi jučer pali.

S druge strane, američki desetogodišnji prinos na najvišoj je razini u proteklih tjedan dana. Potražnja za rizičnijim vrijednosnicama bila je podržana i dobrim vijestima s američkog tržišta rada što je, uz ostale dobre pokazatelja posljednjih tjedana, potaknulo očekivanja o bržem napuštanju mjera kvantitativnog popuštanja od strane Feda, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram